Praktik sökes för nyanlända

Etableringen av de nyanlända till Falkenbergs kommun rullar på. Men det finns fortfarande en del flaskhalsar.

ANNONS
|

Det konstaterades vid ett möte där kommunledningen träffade Arbetsförmedlingen och Migrationsverket för att stämma av läget och reda ut vad alla kan bidra med.

– Jag ser ljust på att vi har ett bra samarbete. Boendefrågan rullar på och det är inte någon akut kris. Det mest akuta har passerat och man planerar att stänga boenden. Nu är det fokus på att få ut de här människorna i praktik och arbete så att man skyndar på infasningen i samhället. Det enklaste är kanske att erbjuda praktikjobb samtidigt som man lär sig svenska, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).

– Vi har kompetensbrist i många yrken som nyanlända kan fylla. Men det handlar om att de ska kunna få praktik för att kunna pröva på vår arbetsmarknad så att de kan få ett ordinarie arbete så småningom. Vi behöver också enkla jobb för de som är outbildade. Därför planeras möten senare i vår med våra företagare, i slutet av mars.

ANNONS

Svenskundervisningen är en flaskhals, det är kö till SFI (svenska för invandrare).

– De har anställt fler men det är fortfarande en trång passage. Men det är också viktigt att man inte bara går på SFI utan även försöker engagera sig till exempel inom föreningslivet så att man pratar svenska och inte bara umgås med folk med samma modersmål.

– Där har kyrkan initierat ett språkvänsprojekt. Det finns också ett mentorsprojekt som är mera kopplat kring olika yrken, konstaterar Mari-Louise Wernersson.

ANNONS