Populärt kafé får ny ägare med unik koppling

Jan och Gunvi Olsson har sålt Äppelgårdens café i Slöinge. Ny ägare är Alexander Eriksson som har en speciell koppling till platsen. Det var nämligen hans farfars far som planterade äppelträden på 1940-talet.

ANNONS
|

Jan och Gunvi Olsson köpte äppelgården i Slöinge 2004. Då var trädgården med 250 fruktträd rejält förfallen.

– Det växte ogräs halvvägs upp på stammarna, minns Gunvi.

Men när Jan hade klippt allt gräs tidigt en midsommardag så föddes idén till dagens populära café.

– Vi satt i den stora trädgården, bara vi två. Då kände vi att vi kanske skulle starta ett café så småningom, säger Gunvi.

En självklar köpare i Slöinge

Några år senare öppnade de upp sin stora äppelgård och drog även igång ett musteri. Sedan dess har caféet lockat långväga besökare.

Men nu har Jan, 76 år, och Gunvi, 73 år, bestämt sig för att lämna över verksamheten.

ANNONS

– Vi är gamla och orkar inte. Vi klarar inte att dra igång det själva och våra barn har sitt. Så nu har vi sålt det till Alexander. Och skulle vi sälja så var det självklart till honom, säger Gunvi som passar på att tacka besökarna:

– Alla kunder har varit så trevliga och sagt hur fint det är här. Det har gjort att vi orkat.

Jan har precis avverkat en golfrunda.

– Det har varit fantastiska år men nu ska vi bli pensionärer, säger han.

Jan och Gunvi Olsson lämnar Slöinge för att flytta in till centrala Falkenberg.
Jan och Gunvi Olsson lämnar Slöinge för att flytta in till centrala Falkenberg. Bild: Pär Lindqvist

Vem är då Alexander? Man kan lugnt säga att han har en unik koppling till trädgården och Slöinge. Hans farfars far Erik Johansson planterade nämligen alla äppelträden på 1940-talet.

Tomten har alltså tillhört släkten tidigare och de senaste åren har Alexander, 34 år, sneglat allt mer åt verksamheten.

– Jag såg hur Jan och Gunvi byggde upp kaféet. De sista åren har det varit en dröm som blivit mer och mer aktuell, säger han.

Alexander redo för nyheter

Men för Alexander Eriksson blir det ändå en ny inriktning i livet. Han har tidigare arbetat på bland annat Hallands Nyheter med format och planering, byggt e-handelsplattformar och jobbat med data och logistik.

– Men jag har alltid haft odlingsintresset vid sidan om. Nu har jag bytt så jag får jobba med mina faktiska intressen. Det känns helt fantastiskt, säger han.

ANNONS

Alexander körde under påskhelgen igång kaféet under Falkenbergs matdagar. Förutom serveringen i trädgården tänker han bjuda på ett par nyheter i verksamheten framöver.

– Jag ska snurra upp takten på ekomusteriet ytterligare. Det kommer också bli yoga-klasser, mindfulness-kurser, föreläsningar, mindre lokala marknader och olika event med musik på kvällarna, säger han.

ANNONS