Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de punkter på dagordningen som ledde till debatt var förlängningen av ett optionsavtal kommunen har med Carlsberg. Bild: Alma Tallborn
En av de punkter på dagordningen som ledde till debatt var förlängningen av ett optionsavtal kommunen har med Carlsberg. Bild: Alma Tallborn

Politiska majoriteten oense om framtida expansion av Carlsberg

Årets första kommunfullmäktige tog plats i Argus. Frågan om Carlsbergs möjlighet till expansion ledde till en splittrande debatt mellan partierna i den styrande koalitionen.

I Argus aula inleddes årets första kommunfullmäktige under en högtidlig stämning. Ett ceremoniellt avtäckande av GunMarie Stenströms (M) ordförandeporträtt gjorde henne officiellt till den första kvinnan på stadshuset väggar. Detta följdes av en förinspelad utdelning av kommunens pris i miljö, kultur och sport. Efter tacktal och blommor på skärmen, och applåder i lokalen, kunde mötet sätta igång.

En av de punkter på dagordningen som ledde till debatt var förlängningen av ett optionsavtal kommunen har med Carlsberg. En debatt som även visade på en splittring mellan kommunens styrande partier.

Ett optionsavtal är i stort sett ett löfte, eller en rätt, att få köpa eller sälja något i framtiden. I detta fallet rör det sig om angränsande mark som Carlsberg vill köpa och använda till att bygga ut verksamheten.

”Nästintill ohederligt”, sa Marcus Jöngren (MP) och Per Svensson (S) replikerade: ”Kasta inte in handduken och låt oss försöka”.

Ligger intill skyddat område

Konflikten mellan politikerna ligger i att marken Carlsberg i framtiden vill köpa är nära Källtorps våtmarker. Ett område som omfattas i en bevarandeplan för naturvärden, kallat Natura 2000. Jöngren (MP) hävdar i talarstolen att bebyggelse i området kan ge rovfåglar gömda spaningsplatser, vilket hotar änderna i våtmarken.

– Det finns en tydlig bevarandeplan och syftet är att skydda det rika fågellivet med fokus på häckande och rastande änder. Tillståndsplikten gäller även för verksamheter utanför Natura 2000-området om dessa kan innebära att miljön inne i området påverkas.

– Jag tycker att det nästintill är ohederligt att ändå ge sken av att det är möjligt att genomföra något på detta område. Bevarandeplanen säger att det ska vara planmark, sa Marcus Jöngren.

Näst upp i talarstolen var kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) som inledde med att säga att han lyssnat på Miljöpartiets yrkande med förvåning.

– Carlsberg är kommunens näst största privata arbetsgivare, och ett stort och viktigt intresse för oss som kommun. Därmed inte sagt att de ska få göra precis som de vill. Det här handlar om en möjlighet för företaget att förvärva marken utifall att det blir en detaljplan, säger Per Svensson och fortsätter:

– Att i detta läget kasta in handduken och säga att vi inte ens vill försöka få till en utbyggnad på en av Falkenbergs största arbetsplatser. Det tycker jag är helt fel.

Förlängningen röstades igenom under kommunfullmäktige.

LÄS MER: Första kvinnan är snart på plats i galleriet

LÄS MER: De får kommunens priser i år

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här