Två män misstänks ha beställt varor med en stulen legitimation i Falkenbergs kommun.
Två män misstänks ha beställt varor med en stulen legitimation i Falkenbergs kommun.

Polisens spaning gav träff – stort paketbedrägeri i Falkenberg

När en påminnelsefaktura plötsligt dök upp insåg en yngre man att någon beställt varor i hans namn. Polisen i Falkenberg har genom spaning ringat in två män som misstänks för ett större bedrägeri. De ska ha beställt varor för flera hundra tusen kronor.

ANNONS
|

En tonåring från Falkenberg blev i november av med sin legitimation. I början av januari fick han en påminnelsefaktura på posten. Någon hade beställt varor i hans namn och hämtat ut paketen på utlämningsställen i Falkenbergs kommun.

Han slog larm till polisen. En utredning om bedrägeri inleddes och via tips satte polisen span på ställen som lämnar ut beställda paket. Den 27 januari kunde de gripa en man i 20-årsåldern.

Två dagar senare greps ytterligare en person, även han i 20-årsåldern. Båda bor i Falkenbergs kommun.

Kan ha beställt 60 paket

De häktades i Varbergs tingsrätt den 31 januari, männen misstänks för bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. Enligt häktningsprotokollet ska männen tillsammans eller i samförstånd med annan vid 60 tillfällen gjorts sig skyldiga till ovan nämnda brott.

ANNONS

– Förundersökningen pågår i det här fallet och det kan bli större, säger åklagare Ginger Johansson.

– Vi håller på att räkna ut beloppet, så jag vet inte den exakta siffran. Men det rör sig om flera hundra tusen kronor.

Det finns alltså misstankar att fler personer gömmer sig bakom bedrägerierna.

Genom att använda den stulna legitimationen misstänks de två männen ha beställt varor, främst på Amazon, och hämtat ut paketen utan att behöva betala. Det handlar mest om elektronik i form av datorer och telefoner.

Enligt Ginger Johansson ska det också ha genomförts en del försök att hämta ut varor som legat kvar på postutlämningsställena.

En av männen överklagade häktning

Förutom mannen som förlorade sin legitimation finns det fler målsägande till både olovlig identitetsanvändning och bedrägerier. Men mer information än så vill inte åklagaren dela med sig av i dagsläget.

– Det är tidigt i utredningen. Polisen söker information, så det här kan ju bli större, säger Ginger Johansson.

En av männen erkänner att han hämtat ut ett fåtal av de 60-tal paket som åklagaren angett. Han överklagade, via sin advokat Lennart Johansson, häktningen till hovrätten.

Han är tidigare ostraffad och advokaten menade att häktning inte är proportionerligt med tanke på omständigheterna. Mannen ville ersätta häktning med övervakning för att kunna fortsätta med sina studier. Men överklagan avslogs.

ANNONS

De båda männen omhäktades i fredags.

ANNONS