Polisen utreder brott mot griftefriden: ”Vi ser allvarligt på det här”

Någon eller några har knuffat omkull flera gravstenar på en kyrkogård i Falkenberg. Polisen utreder ärendet som brott mot griftefriden.
– Man har klivit över en gräns som är helt oacceptabel, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

ANNONS
|

Totalt är det nio stora gravstenar som blivit omkullvälta på Kapellkyrkogården i närheten av Tullbron i Falkenberg. Kyrkogårdsförmannen Gulla Gudlaugsdottir säger att stenarna vältes någon gång under veckan.

– Vi upptäckte det i måndags på morgonen, så vi antar att det skedde någon gång under helgen.

Under de tre år hon jobbat på Kapellkyrkogården har det aldrig hänt förut.

– Det är ju något som händer då och då på kyrkogårdar, men jag har inte har varit med om det här. Det var väldigt stora stenar, och vissa har gått i tre delar. Så det är verkligen tråkigt, säger hon.

ANNONS

”Man har klivit över en gräns som är helt oacceptabel”

Polisen har i dagsläget inga vittnesmål eller andra spår att arbeta vidare med, men trots det hoppas stationsbefäl Anders Persson att brottet ska kunna utredas vidare.

– Man har klivit över en gräns som är helt oacceptabel och vi ser allvarligt på det här. Oavsett vem eller vilka som gjort det så har man gjort det uppsåtligen med tanke på att det handlar om så många som nio gravstenar, säger han och fortsätter:

– Om någon sett något får de jättegärna höra av sig till oss. De som gjort detta vill vi komma i kontakt med.

Gravstenarna ska lagas

Enligt Falkenbergs pastorats kommunikatör Henrik Enarsson kommer stenarna vara lagade och upprättade någon gång efter nyår.

– En del av dubbarna som håller graven uppe var i ganska dåligt skick, så vi kommer passa på att göra dem bättre. Det kommer ta en liten bit in på det nya året.

ANNONS