Cruising på Skrea Strand 2020.
Cruising på Skrea Strand 2020. Bild: Johannes Widergren

Polisen riktar stark kritik mot helgens folkfest

Stora folksamlingar, trängsel i bilar och människor som klänger på poliserna. Polisen ser tillbaka på helgens oarrangerade folkfest med ett stort missnöje. — Jag är ganska förbannad och frustrerad över det här, säger Falkenbergs polisområdeschef Christer Bartholdsson.

ANNONS
|

I helgen var många människor och bilar på plats i Falkenberg trots att evenemanget Wheels & Wings var inställt. Och enligt polisen trotsade flertalet personer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

— Om man tittar ur ett pandemiperspektiv så var det ett totalt lågvattenmärke. Det var helt bortblåst att vi har en pågående pandemi med hög smittorisk och rekommendationer för att bekämpa det här, säger Christer Bartholdsson, som under helgen arbetade som strategisk chef.

I helgen fick han bevittna stora folksamlingar längs Klittervägen, trängsel i bilar och människor som hängt och klängt på poliserna. Han berättar att han oroas för den förhöjda smittorisken som både poliser och allmänhet utsatts för till följd av helgens nonchalans.

ANNONS

— I vårt yrke som poliser ingår att man får utsätta sig själv för fara och inte sällan för att hjälpa andra människor. Men vår arbetsmiljö blir så mycket sämre av att folk nonchalerar riktlinjerna och det är inte okej. Folk uppträder helt förkastligt. Många av de som var på plats borde gå hem och skämmas, säger han.

Han får medhåll av Jan-Eric Vilén, som arbetat som polisinsatschef i helgen.

— Många som tittade skötte sig bra och höll avstånd men det var också väldigt många som totalt verkade förträngt att det pågår en allvarlig pandemi. Det var beklämmande att se att man nonchalerade den pågående pandemin på det viset, säger han.

Hundratals bilar trots att evenemanget ställts in

Inför helgen hade platser som vanligtvis skapar folksamlingar under Wheels & Wings spärrats av, som Nygatan, Stortorget och Falkhallens parkering. Istället uppstod en cruisingrutt med uppskattningsvis 500 bilar runt Havsbadsallén, Klitterbadet, Hjortsberg och Ica Skrea.

— Det var väldigt mycket folk, nästan som ett vanligt Wheels & Wings på det området. Det var rätt stora trafikproblem samt en hel del ordningsstörningar med bråk och fylleri, säger Jan-Eric Vilén.

Trots att evenemangen ställts in och platser spärrats av i år har polisen haft en större utmaning i helgen än under de annars planerade folkfesterna.

ANNONS

— I vanliga fall får vi hjälp av arrangörer, cruisingvärdar och vakter. Sedan behöver man ett cruisingpass för att få medverka. Nu var det inget sådant. Hela situationen med spontancruisingen fick vi hantera själva, berättar Jan-Eric Vilén.

— Allt blev faktiskt sämre och hela trafiksituationen kan beskrivas som ett stort kaos. De risiga fordonen och de som bara är här för att dricka öl har inte fått vara med i cruisingen tidigare, för de har inte varit berättigade ett cruisingpass, säger Christer Bartholdsson.

Mindre problem för restaurangerna

Trots trängseln vid stranden var det inga större övertramp bland stadens restauranger och verksamheter. Anders Ramberg på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen säger de gett några mindre tillsägelser, men ingenting som varit föremål för en skriftlig anmärkning.

– På restauranger och verksamheter är det ju lättare att säga nej och det finns tydligare regelverk för hur många man får vara, och där har det har varit väldigt bra följsamhet, säger han.

Polisens sammanställning av helgen

Fredagen 17/7

Ett grovt rattfylleri, två ringa narkotikabrott, två stycken misshandelsanmälningar, en anmälan om våldsamt motstånd, en smitning från olycksplats, tre anmälningar om skadegörelse och åtta omhändertagna för berusning.

Polisen utfärdade också flygande inspektioner av ett tiotal bilar och bötfällde cirka 15 bilar.

Lördagen 18/7

Sex anmälningar om misshandel, ett sexuellt ofredande, en person gripen för narkotikabrott, ett ringa narkotikabrott, ett våldsamt motstånd, två skadegörelser och ett antal cykelstölder. Två omhändertogs för berusning.

Polisen utfärdade också flygande inspektioner av bilar och ett tjugotal ordningsböter.

ANNONS