Polisen i Falkenberg tar över för att få fart på utredningen av den anlagda branden i Kronan.
Polisen i Falkenberg tar över för att få fart på utredningen av den anlagda branden i Kronan.

Polisen i Falkenberg tar över brandutredning

Polisen i Falkenberg har nu tagit över utredningen av den anlagda branden i Kronan Shopping.

ANNONS
|

Eftersom det handlar om en brand som bedöms vara anlagd rubriceras det i det här fallet som mordbrand. Sådana ärenden utreds normalt av den länsövergripande roteln för grova brott.

Men Halland har drabbats av många grövre brott på senare tid, till exempel de två storbränderna i Falkenberg, och då är en brand på en toalett inget som högprioriteras även om den kunde fått katastrofala följder.

Bristande resurser

I början av månaden berättade HN att ingen på roteln för grova brott arbetar med fallet för närvarande på grund av bristande resurser. Först efter midsommar räknar man med att ta tag i ärendet.

ANNONS

Strax innan branden startade såg butikspersonal i gallerian tre unga killar gå in på toaletten med en bunt tidningar. Det finns särskilda regler för brottsutredningar med ungdomar inblandade och särskilt om de är under 18 år. Då ska utredningen uföras skyndsamt och därför har många reagerat över att ärendet hamnat lågt på grova rotelns utredningslista.

Läste om det i HN

– Vi reagerade när vi fick ta del av det i HN och sa att vi kan ta över det även om vi normalt sett inte hanterar den här typen av ärenden. Men vi tycker att man bör ta tag i det här så fort som möjligt och nu är det ett spaningsärende hos oss, säger Sverker Thorsson som är förundersökningsledare på polisen i Falkenberg.

Från och med den här veckan har ärendet förts över dit.

– Vi har också en massa annat att jobba med, men började med det här i går. Av förklarliga skäl har vi inte kommit så långt ännu. Men vi jobbar med det.

Bör inte detta prioriteras eftersom det är så unga gärningsmän som är misstänkta?

– Än så länge har vi inga misstänkta i formell mening men det är det vi håller på att utreda och vi kommer att kontakta butikspersonal och andra eventuella vittnen. När vi har en misstänkt i formell mening och om det är ungdomar så säger lagen att det ska utredas inom sex veckor, förklarar Sverker Thorsson.

ANNONS
ANNONS