Polischefen: ”Småstadsidyllen finns inte kvar”

Ett år som inte liknar något annat. Skjutningar, bomber, blodiga attacker och en pandemi. Falkenbergs polischef Christer Bartholdsson uttrycker både framgång och frustration när han ser tillbaka på 2020. Dessutom bjuder han på en ny strategi för 2021.

ANNONS
|

En busschaufför blir knivattackerad vid stationen, en bomb hittas i en trädgård i Arvidstorp, en kvinna skjuts i benet i samma område och två män blir beskjutna på Sloalyckan.

De här fyra händelserna inträffade inom loppet av två veckor i höstas i Falkenberg och sammanfattar krimåret 2020 ganska väl. De grova våldsbrotten har blivit allt vanligare även i mindre samhällen.

Polisområdeschef Christer Bartholdsson suckar när han något motvilligt lyfter upp problematiken. Han medger att polisen lagt ”enorma resurser” på den grova brottsligheten.

– Det är en trend i hela Sverige att det grova våldet ökar. Vi får tänka bort att det bara inträffar i storstäder, det är inte så längre. Det kan lika gärna ske i Falkenberg eller Skara. Småstadsidyllen finns inte längre kvar, säger han.

ANNONS

Krig om narkotikan

Anledningen till de grova brotten är för det mesta kriget om narkotikahandeln.

– Det handlar om väldigt mycket pengar hos olika kategorier människor. Det är så pass mycket pengar att de är beredda att höja insatsen, att begå grova brott för att kunna fortsätta med verksamheten, säger Christer Bartholdsson.

Vi pratade förra året om problemet med droger, ser situationen lika illa ut i dag?

– Ja, det tycker jag absolut. När pandemin härjade som värst påstods det att marknaden var understimulerad, men jag kan inte säga att vi märkt av det. Det är otroligt vanligt, säger han.

Hur ser era insatser ut för att stoppa droghandeln?

– Vi har en bra spaningsgrupp i Falkenberg som jobbar med tips och källor. Vi gör många och stora beslag. Det klassiska fotarbetet är fortfarande viktigt.

Tillbaka till de grova brotten: hur oroliga ska invånarna i Falkenberg känna sig över att riskera bli drabbade?

– Jag tror inte att man ska vara allt för orolig. Det här våldet är så individbaserat. Jag tycker inte att man ska fokusera för mycket på det.

Polisområdeschef i Falkenberg, Christer Bartholdsson, om att kamerabevaka områden: ”Jag hade gärna sett fler kameror, på Falkagård, Sloalyckan och även Stortorget i Falkenberg.
Polisområdeschef i Falkenberg, Christer Bartholdsson, om att kamerabevaka områden: ”Jag hade gärna sett fler kameror, på Falkagård, Sloalyckan och även Stortorget i Falkenberg. Bild: Dick Gillberg

Två grova brott är fortfarande ouppklarade: attacken på den 80-åriga kvinnan och händelsen där en ung kvinna blev skjuten i benet. Är det ett misslyckande från er sida?

ANNONS

– Det är fruktansvärt störande naturligtvis. Jag hade gärna önskat den äldre kvinnan någon form av upprättelse. Vi hade inte haft honom (23-åringen) frihetsberövad så länge om vi inte trott att vi lyckats med ett åtal. Men man måste respektera vårt juridiska system.

Oron på Sloalyckan och Falkagård har fortsatt, hur ser du på det?

– Det är både plus och minus som det brukar vara med de två områdena. För tillfället är det ganska mycket plus. På Sloalyckan har vi lyckats sätta in många av ledarfigurerna och det har haft en jättegod effekt. Vi har jobbat jätteintensivt med mängder av personal och fått upp fast kamerabevakning, säger Christer Bartholdsson.

Vill vräka folk som inte sköter sig

Han avslöjar dessutom att polisen tagit fram en ny strategi för Sloalyckan.

– Vi har jobbat intensivt med kommunen, Fabo, Skattemyndigheten och Kronofogden. Vi kan agera genom folkbokföringslagen och tvinga folk som inte sköter sig att flytta. Andra kommuner har arbetat på det här sättet och det har varit ganska effektivt, säger han.

Jag brukar ju nämna föräldraansvaret och i de här fallen brister det något fruktansvärt.

Bartholdsson menar att problem kan uppstå när olika individer kommer ihop och att vräkning kan vara ett sätt att bryta den negativa spiralen.

Polisen har också fått Fabo att agera när det gäller belysning.

– Det är alldeles för mörkt i området, det måste upp mer lampor, säger han.

ANNONS

Ni blev under året själva attackerade med sten. Vad tänker du kring det?

– Det är givetvis helt förkastligt. Man får hantera det på bästa sätt och vår personal är ganska stabil där. Jag brukar ju nämna föräldraansvaret och i de här fallen brister det något fruktansvärt. Vi jobbar ju med områdespoliser som bland annat försöker förklara för invånare vad det innebär att vara polis, säger han.

Polischefen Christer Bartholdsson berättar om hur coronapandemin påverkat dem.
Christer Bartholdsson blev stabschef för polisens coronagrupp i våras. ”Det var otroligt mycket tankar i början”. Bild: Dick Gillberg

När Christer Bartholdsson får frågan att summera 2020 leder samtalet omgående in på coronapandemin.

– Det har varit det märkligaste året jag upplevt. Inget vi planerade hösten 2019 blev som vi hade tänkt. Det var så otroligt mycket tankar och farhågor i början. Att försöka få balans i det här var inte helt enkelt, säger Bartholdsson som blev utsedd till stabschef i polisområdet när det gäller coronahanteringen.

Folk betedde sig som idioter

Han menar att polisen i Falkenberg hanterat pandemin som många andra. Med handsprit, plexiglas, avstånd, hemmaarbete och videokonferenser. Dessutom har poliserna i yttre tjänst klarat sig oväntat bra.

– Vi har inte haft ett enda fall av smitta i yttre tjänst i Falkenberg.

Känner frustration över folks beteende

Stora polisinsatser som vid Falkenbergs FF:s matcher, evenemang och andra tillställningar har uteblivit. Något som så klart påverkat Christer Bartholdssons arbete.

ANNONS

– Vi har sparat in oerhört många resurstimmar. Vi har kunnat sprida ut dem och haft en väldigt god bemanning sett över tid. Och vi har också bemannat upp vid vissa insatser.

Har ni märkt av mer våld i hemmen?

– En viss ökning men inte i paritet med vissa andra kommuner, säger han.

När du blickar tillbaka, känner du frustration över något under 2020?

– Det är ju de grova brotten vi inte kommit i mål med. Det skaver så klart. Även helgen där det skulle ha varit Wheels and wings. Då tyckte jag folk betedde sig som idioter på ren svenska. Det var för dåligt, säger han om den spontana biluppvisningen i somras.

Till sist: vad har du för förhoppningar med 2021?

– Jag hoppas givetvis att vaccinet fungerar fullt ut så vi får tillbaka vårt normala samhälle. Man märker hur viktiga de sociala relationerna är.

– Sedan hoppas jag en gång för alla att vi på något vis kommer fram till en lösning med Falkagård och Sloalyckan. Något som gör att det blir lugna och bra områden för dem som bor där. Det hade betytt mycket.

Som exempelvis?

– Det är ett tålamodskrävande arbete. Det gäller att få till alla ingredienser: ligga på de tungt kriminella, få upp kameror, kanske flytta på vissa individer med mera.

ANNONS

Här är några av de grova brotten i Falkenberg 2020:

ANNONS