Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Plocka dina tomater i Morup

Självplock på tomater har lockat besökare till Morup hela sommaren. Bäst är tomaterna precis just nu.

– När man väl har tagit en tjuv måste man ta resten, säger Martin Carlsson.

Men han är inte polis utan en hängiven tomatodlare. Det är en färgrik kontrast av knallorangea och mörka, nästan svarta, tomater som möter besökare som kliver in i växthuset på Hule Trädgård & Musteri i Morup. På kvällar, helger och nätter håller Martin Carlsson och Ingrid Carlsson Lervik efter tomaterna i växthuset och mycket jobb blir det med att klippa bort så kallade "tjuvar", sidoskott, från plantorna.

– Annars blir det en hel djungel här. Det växer så det knakar och blir mer än vad vi kan äta upp själva, säger han.

För att få hjälp med att bli av med de stora mängderna tomater har de för första året startat självplock. Sedan mitten av juli och fram till oktober kan besökare komma till gården och plocka med sig tomater för 85 kronor kilot. Och bäst gör man i att passa på nu.

– Precis just nu är tomaterna som bäst, säger Martin Carlsson.

På gården finns även en gårdsbutik, 200 äppelträd och ett musteri. Dessutom går en hel del kvällar åt till att experimentera fram den perfekta barbequesåsen, den fulländade ketchupen och den fullkomliga tomatsåsen.

– Jag har ju både egenodlad basilika, chili och tomater. Allt som behövs för en vettig tomatsås, säger han.

Bland de omkring 15 olika tomatsorter som finns i växthuset är Martins personliga favorit den mörkt mahognyröda körsbärstomaten Black sweet cherry.

– Den har den perfekt blandningen av syra och sötma och mycket umami som ger en köttig smak. Fast jag vill också säga Gelbe Dattelwein bara för att jag gillar namnet, säger Martin Carlsson.

Martin Carlsson och Ingrid Carlsson Lervik tog över verksamheten på gården i maj förra året. De hade då bott i en lägenhet i Halmstad och en sommarstuga på Getterön men kände att det var dags att förverkliga sin dröm – en gård med någon form av verksamhet.

– Då sprang vi på de förra ägarna som precis skulle avveckla. De har varit jättegulliga och hjälpt oss med tips och trix, säger Martin Carlsson.

Trots att de inte har marknadsfört sitt självplock för tomater har runt ett 50-tal om dagen hittat hit under semestrarna.

– Det är roligt när barn är här som kanske aldrig har sett grönsaker utanför affären. Då kan föräldrarna förklara hur saker växer, säger Martin Carlsson.

Fram till oktober kommer de hålla helgöppet för självplock, men exakt hur länge de kör är upp till hur länge värmen vill stanna.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här