Gymnasieskolan har massor av paviljonger för närvarande, men de försvinner nästa år när ombyggnaden är klar.
Gymnasieskolan har massor av paviljonger för närvarande, men de försvinner nästa år när ombyggnaden är klar. Bild: Mårten Samuelson

Planerar för att fasa ut dyra paviljonger

Falkenbergs kommun spenderar 21 miljoner varje år på paviljonger. Nu planeras för att fasa ut dem och satsa på andra lokallösningar till lägre kostnader.

ANNONS
|

Det är framför allt inom skol- och förskoleverksamhet som kultur-, fritids- och teknikförvaltningen får lägga stora pengar varje år på paviljonger.

– Många försvinner när gymnasieskolan blir klar nästa år. Men det är förskolorna som står för största delen paviljonger och de vill vi göra oss av med i långa loppet. Vi betalar 21 miljoner om året för tillfälliga lösningar och det är absolut dyrare än fasta lokaler. Det vore goa pengar att kunna spara in på lokalkostnader och ha till verksamheten istället, säger nämndordföranden Georgia Ferris (KD).

– Det är inte bara kostnadsmässigt som det blir en förbättring utan även miljömässigt. För personalen är det också mycket trevligare med permanenta lokaler.

ANNONS

Innebär det att man ska bygga nytt eller kan man utnyttja befintliga tomma kommunala lokaler?

– Flera grejer är på gång där. Dels bygger vi en del nytt men det kan också vara så att andra kan bygga förskolor som vi kan hyra. Om vi bygger permanent själva är det ju bra att lägga dem där det står paviljonger i dag. Till exempel på Kristineslätt och i Stafsinge. Då kan man använda befintliga anslutningar för vatten och el och behöver inte anlägga nya utemiljöer.

– Vi vill komma igång så snart som möjligt med att ersätta paviljongerna med billigare lösningar, säger Georgia Ferris.

LÄS MER: Fortsatt undervisning i paviljonger för gymnasiet

LÄS MER: Kommunen tvingas köpa in dyra paviljonger

ANNONS