Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Strandkanten i Olofsbo. En planerad framtida verksamhet med ungdomshem kan strida mot detaljplanen. Bild: Ola Folkesson

Planer på HVB-hem i Olofsbo ifrågasätts

En planerad verksamhet på Strandkanten i Olofsbo, för närvarande ett hem för ensamkommande flyktingungdomar, ifrågasätts nu av kommunen.

Under ett år har kommunen använt restaurang- och vandrarhemsanläggningen Strandkanten-Klittergården i Olofsbo norr om Falkenberg som hem för ensamkommande flyktingungdomar, en verksamhet som där har skötts på entreprenad av omsorgsföretaget Strandkanten Living AB (dotterbolag till HVB Living Nordic). 
Entreprenaden upphörde dock i november, när kommunen löste denna omsorgsfråga på annat sätt. Företaget fortsätter dock med motsvarande verksamhet på Strandkanten, men med ensamkommande från andra kommuner. 
– Företaget har också gått in med ansökan eftersom man möjligen ska ändra inriktning på boendet, säger Peter Andersson-Piltz, föreståndare på Strandkanten.
– Men än så länge är det samma verksamhet som tidigare, men med färre ensamkommande än förr som bor här, poängterar han.

Om det blir en ändring ska Strandkanten istället bli till ett välbemannat hem för vård eller boende (HVB) för max 10 ungdomar mellan 14 och 20 år med psykosocial problematik och med eventuellt begynnande drogmissbruk eller kriminalitet. Detta enligt den ansökan som företaget gått in med till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), 
Och det är dessa planer som fått kommunens bygglovsavdelning att reagera. Detaljplanen tillåter restaurang, kompletterad med vandrarhem enligt senare bygglov, i fastigheten. Med den definitionen har det ansetts okej med ett ”anläggningsboende för flyktingar” av den typ som nu är. Men enligt bygglovschefen Lars Larsson är det för närvarande inte tillåtet, vare sig enligt detaljplan eller tidigare bygglov, med ett ungdomshem av den sort som nu planeras. Därför kräver kommunen en förklaring av företaget.

Såvitt Peter Andersson-Piltz på Strandkanten känner till har frågan om bygglov och detaljplan inte närmare diskuterats. Inställningen hos företaget tycks ha varit att en förändrad inriktning inte borde hindras av de skälen.
Men nu blir det alltså en runda om vad som är tillåtet och inte tillåtet i denna anläggning i strandklitterna på Olofsbo. Företaget Strandkanten Living AB har för närvarande ett hyresavtal till slutet av 2018, där man för cirka en miljon kronor per år hyr anläggningen av fastighetsägaren Granit Fastigheter AB i Falkenberg.
Kommunens bygglovsavdelning vill ha svar på sina frågor om verksamheten till den 20 januari.
Företagets ansökan om ändrad inriktning på Strandkanten har ännu inte fått godkännande av Inspektionen för vård och omsorg.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här