Planer på att bygga hus på Grimsholmen

Odlingsmark på Grimsholmen kan bli 40 nya bostäder. Ett förslag till detaljplan arbetas nu fram i kommunen.

ANNONS
|

Området som ska bebyggas enligt planen ligger på Grimsholmen cirka åtta kilometer söder om centrala Falkenberg. Det är nästan fem hektar stort och ägs av privata fastighetsbolaget Grimsholmen Fastighets AB. I dag är ytan odlingsmark och ramas in av Lyckevägen, Marstensvägen och Sven Johans väg.

För tio år sedan bestämde sig kommunen för att skissa på ett förslag om nya hus på Grimsholmen. Nu har ett förslag till detaljplan arbetats fram av samhällsbyggnadsavdelningen på kommunen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken för fortsatt samråd om förslaget. Det innebär att kommunen samlar in åsikter från bland annat länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten och boende i området.

ANNONS

I kommunens vision "Vi växer för en hållbar framtid" från i fjol är fler bostäder ett av målen.

Området på Grimsholmen ska byggas med ett fyrtiotal bostäder som är anpassade till platsen, som är lite kuperad och sluttar ned mot havet. De omkring 25 småhusen och 15 radhusen ska byggas olika höga för att behålla utsikt mot havet. Eftersom marken omges av sommarstugor och hus ska bebyggelsen anpassas för att smälta in i området och inte störa utsikten.

I planen har det också ritats in en allmän plats med en damm, ett grönområde och en lekplats. Den största delen av trafiken förväntas bli bilburen eftersom området ligger förhållandevis långt från centrum och det finns få förbindelser med kollektivtrafik. För att öka tillgängligheten föreslås i planen att intilliggande Bobergs kustväg byggs ut med ytterligare gång- och cykelväg.

Eftersom att marken är privatägd kommer företaget att stå för huvuddelen av det eventuella projektets kostnader. Det gäller bland annat byggandet av bostäder och anläggning av gröna ytor och vägar.

Efter att ha vägt samman den information man hämtar in under vårens och sommarens samråd kommer kommunen att kunna ta förslaget vidare. Tanken är att planen ska upp i kommunfullmäktige under hösten 2017. Först där tar politikerna ett beslut om att gå vidare med förslaget och börja bygga.

ANNONS
ANNONS