En ny förskola för som mest 120 barn planeras på Hjortsberg, utmed Nabolagets väg.
En ny förskola för som mest 120 barn planeras på Hjortsberg, utmed Nabolagets väg. Bild: Lena Lyxell

Planer för ny förskola på Hjortsberg går framåt

I flera år har det funnits planer på en ny förskola utmed Nabolagets väg med skogen som närmsta granne. Nu tar planerna ett stort steg framåt.

ANNONS
|

En före detta minkfarm och ett före detta vandrarhem finns i dag på platsen som så småningom ska rymma en förskola med som mest 120 barn och 18 personal.

Förenade Fastigheter från Falkenberg bygger

Marken ägs av Ekängen och Sk-Bygg i bolaget Förenade Fastigheter. Planfrågan har dragit ut på tiden, men nu ser det ut som att ett antagande i kommunfullmäktige kommer att ske inom några månader. Förskolan ska drivas av privata aktörer och Håkan Johansson, Ekängen, har gott hopp om att man snart ska vara klara med vilka som ska bli hyresgäster när förskolan är färdigbyggd.

– Vi har flera intressenter. När detaljplanen är fastställs ska vi börja titta på hur många som finns kvar, säger Håkan Johansson.

ANNONS

Före detta minkfarm och vandrarhem

Falkenbergs kommun har ett lokalprogram som säger hur en förskola i Falkenbergs kommun ska vara utformad. Utemiljön ska vara minst 40 kvadratmeter per barn och minst 3000 kvadratmeter totalt. I det aktuella planförslaget är utemiljön på 5000 kvadratmeter.

Platsen för den planerade förskolan ligger utmed Nabolagets väg och vetter mot ett grönområde. På området har det tidigare funnits en minkfarm. Den var i bruk fram till 1950-talet och minklängorna revs på 1980-talet. Dessutom finns det byggnader på marken som under några år använts som vandrarhem. Sommaren 2020 var det ingen verksamhet i vandrarhemmet och de byggnader som finns på området ska rivas för att ge plats åt den nya förskolan.

Läs mer: Första spikslaget i största förskolan Eldstaden

ANNONS