Planer för bro över Ätran pausade på grund av covid-19

Brofundamenten som är rester av järnvägen som gick genom stan lär få stå orörda ännu en tid. De planer som finns för att anlägga en bro har pausats på grund av coronaviruset.

ANNONS
|

I slutet av förra året bildad en projektgrupp för att diskutera sig fram till hur deras vision om en bro över Ätran kan bli verklighet. Gruppen som arbetar ideellt består av lokala företagare varav Göran Bengtsson, vd på Falkenbergs sparbank, är en.

Gruppen presenterade sina tankar för företagare och politiker i kommunen. Projektet fick ett positivt mottagande. Tanken är att Falkenbergs sparbank och Falkenbergs näringsliv ska stå för två tredjedelar av kostnaden. Den sista delen skulle bli kommunens.

När coronapandemin fick sitt grepp om hela samhället stannade planerna upp. Politikerna arbetar för fullt med budgeten för 2021, finns broprojektet med där?

ANNONS

– Projektet bygger ju på en samfinansiering mellan kommunen, näringslivet och Falkenbergs sparbank. Just nu är näringslivets situation hopplös och det är svårt för dem att få fram pengar. Kommunen har informellt sagt att när näringslivet fått ihop pengarna är kommunen beredd att matcha beloppet, men det är inte prio nu, säger Georgia Ferris (KD) som sitter i kommunstyrelsen.

Stefan Alexandersson som driver hotell Hamngatan 27 har brofundamenten precis utanför fönstren. Det var han som tog initiativ till projektet. Han hoppas fortfarande att projektet ska genomföras. Någon detaljerad prislapp är inte framtagen, men Stefan Alexandersson konstaterar att kapningen av brofundamenten innebär en stor kostnad.

– En gissning är att hela projektet kommer att kosta mellan 25 och 30 miljoner kronor, säger Stefan Alexandersson.

Vad händer nu?

– Egentligen ingenting.

Läs mer här: Näringslivet och sparbanken satsar på en bro över Ätran

Läs mer här: Bygge på Ätran får nobben igen

Läs mer här: Fundament väcker kreativitet

Läs mer här: Gamla bropelare kan få bära cykelbro

ANNONS