Per Svensson (S): "Nu får det vara någon jävla ordning"

Det hettade till i Falkenbergs fullmäktige när den politiska oppositionen vände i debatten om regionens makt över fysisk planering i Halland.

ANNONS
|

– Jag tycker inte att ni ska vara så fruktansvärt stolta över det här passet, sade ordföranden Jan Dickens (S) med blicken vänd mot oppositionen.

Så avslutades debatten om Region Hallands önskan om ökat ansvar för regional fysisk planering. Det betyder att regionen vill ha ett kommunövergripande ansvar över bland annat infrastruktur- och kollektivtrafiksatsningar. Vilket i sin tur kan betyda att regionen får veto för var vindkraftverk ska stå, var nya vägar ska dras och hur kollektivtrafiken ska byggas ut i regionen.

När frågan var uppe för beredning i kommunstyrelsen var oppositionen och den styrande politiska majoriteten eniga om att detta var en dålig idé.

ANNONS

I kommunfullmäktige svängde dock oppositionen, flera gånger, under debatten.

– Här handlar det om att stärka Halland i relation till oss själva, i relation till grannregioner, sa GunMarie Stenström (M) och fortsatte:

– Vägar tar inte slut vid kommungränsen, järnväg tar inte slut vid länsgränsen och så vidare.

Hårda ord i från Falkenbergs politiker under debatt

Först yrkade oppositionen på att stryka det andra förslaget i remissen till regionen; att kommunen skulle verka för att regionen skulle återkalla sin förfrågan om utökat fysiskt planeringsansvar. Men ville fortfarande bifalla en skrivelse där kommunen avskrev förslaget.

Efter ett nytt yrkande från Tore Holmefalk (C) ville oppositionen istället avslå hela remissen och avstå från att yttra sig kring regionens förfrågan.

– Här är ett arbete som vi gör att vi kan skapa den enighet vi stridit för i Halland; håll Halland helt. Genom att vi är beredda att gemensamt ta ansvar i Halland för den regionala planeringen, sa Tore Holmefalk (C).

Detta fick kommunalrådet Per Svensson (S) att reagera:

– Vad händer i worst case? Jo då är det lagen som gäller. Om Region Halland antar en regional plan som motsäger vår översiktsplan, jo då kommer den regionala planen väga högst. Är det Mikaela Valtersson som ska ta beslut om Falkenbergs framtid, eller är det kommunfullmäktige?, sa Per Svensson (S) och fortsatte:

ANNONS

– Nu får det vara någon jävla ordning. Det är vi kommunpolitiker i Falkenberg som bestämmer över Falkenberg. Inte regionpolitiker som ska ska sitta och säga åt oss vad vi ska göra. Nu får ni skärpa er.

Efter omröstning blev beslutet att Falkenbergs kommun inte ska ställa sig bakom Region Hallands förfrågan.

ANNONS