Wheels and wings 2014
Wheels and wings 2014

Per Svensson (S): Givetvis ska cruisingen vara kvar

Är Wheels and Wings en folkfest eller något som förpestar miljön? Politikerna i fullmäktige hade många åsikter om avgaser, utsläpp, intäkter och invånare som blir fångar i sitt eget hem.

ANNONS
|

Bakgrunden till debatten som präglade oktobermötet var en motion från miljöpartister som vill få stopp på cruisingen som ingår i Wheels and Wings. Men trots att MP inte fick som de ville, var Markus Jöngren (MP) som lämnat in motionen tillsammans med Susanne Råbius nöjd med att fullmäktige beslutade att inblandade aktörer i det årliga evenemanget ska ha en dialog om hur utsläpp och buller ska kunna minska. Dessutom ska en mätning av buller och avgaser ska göras.

Fångar i sitt eget hem

– Det finns miljöpartister som tycker att Wheels and Wings ska försvinna, men det vill inte jag. Evenemanget är bra för Falkenberg, men inte i den form som det har i dag. Som det är i dag finns det människor som känner sig som fångar i sitt eget hem under Wheels and Wings, förklarade Markus Jöngren.

ANNONS

Per Johansson (C) tyckte inte att svaret på motionen var bra. Han lovprisade arrangörerna och tycket att det var onödigt med en ny utredning och mer administration.

– Låt arrangörerna ta ansvaret, jag vet att de är duktiga på hållbara arrangemang. Arrangören av Wheels and Wings, Varberg automobil, förnekar inte att det bildas utsläpp och buller, men de köper utsläppsrätter och jobbar hårt med hållbarhet, förklarade Per Johansson.

Sara-Lena Bjälkö (SD) tyckte inte att Markus Jöngren var trovärdig och misstänkte att Miljöpartiet inte vet hur de egentligen vill ha det. Hon drog paralleller med ett liknande arrangemang i Västerås som hon tyckte att Markus Jöngren skulle kontakta. Det visade sig att han redan tagit den kontakten och kunde kontra med att förklara att även om Power meeting, som det heter i Västerås, varar i fler dagar än Wheels and Wings så pågår själva cruisingen bara under några timmar på fredagskvällen.

Vilka vägar lämpliga?

Liberalen Lars Fagerström förklarade att han är positiv till Wheels and Wings och att han tycker det är bra att det görs avgasmätningar.

–Mätningarna kan titta vilka vägar som är lämpliga att köra på. Man kan aldrig komma ifrån att de stora gamla amerikanarna släpper ut avgaser, sa Lars Fagerström.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson(S) förklarade att när han föst såg MP:s motion tyckte han att den var väl radikal.

– Men nu tycker jag att vi har hittat en långsiktigt hållbar väg att gå kring arrangemanget. Det bästa är en dialog för att minska störningarna på Falkenberg stad. Därmed säger jag att givetvis ska cruisingen vara kvar.

Årets företagare

På mötet uppvaktades ”Årets företagare” i Falkenberg. Omsorgsföretaget Ny kraft Assistans i Halland AB hyllades redan på det stora award-partyt på Standbaden i mars, men sedan har kommunens uppvaktning låtit vänta på sig.

– Jag vill tacka er för ett enastående samarbete, förklarade Tore Holmefalk (C) innan han delade blommor och ett konstverk.

Årets företagare 2019, Anna Badenfelt och Annika Hammarsten driver Ny kraft sedan åtta år tillbaka. Företaget har ungefär 280 anställda och omsätter närmare 100 miljoner kronor. Fokus ligger på personlig assistans och hemtjänst. De uppvaktades med blommor och ett konstverk på kommunfullmäktiges möte. Bilden är tagen vi award-partyt på Strandbaden den 7 mars i år.
Årets företagare 2019, Anna Badenfelt och Annika Hammarsten driver Ny kraft sedan åtta år tillbaka. Företaget har ungefär 280 anställda och omsätter närmare 100 miljoner kronor. Fokus ligger på personlig assistans och hemtjänst. De uppvaktades med blommor och ett konstverk på kommunfullmäktiges möte. Bilden är tagen vi award-partyt på Strandbaden den 7 mars i år. Bild: 1_HN Övrigt Falkenberg

LÄS MER: Wheels and Wings rullar vidare genom Falkenberg

LÄS MER: Wheels & wings cruising får stöd av Destinationsbolaget

LÄS MER: ”Det är lättare att hata på nätet än att visa stöd”

LÄS MER: Miljöpartiet vill stoppa cruising under Wheels and wings

LÄ MER: Ny kraft Assistans blir Årets Företagare 2019

ANNONS