Peggen får stöd från alla håll

Peggen Andersson får nu stöttning i sin kamp att renovera Skrea motell. Byggnaden klassas nämligen som kulturhistoriskt värdefull. "Vi ser gärna att den bevaras", säger Malin Clarke, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland.

ANNONS
|

Tidningen har tidigare berättat om Peggen Anderssons visioner om att renovera Skrea motell som nu står och förfaller. Han vill sätta en 1960-taltouch på hela området och få fram känslan som fanns när motellet blomstrade.

Nu står det klart att han får backning av Kulturmiljö Halland. Mellan 2005 och 2009 inventerades all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Halland. En av byggnaderna var Skrea motell.

Totalt 10 000 byggnader rangordnades i tre olika klasser: A, B och C. A har ett nationellt intresse, B ett regionalt intresse och C ett lokalt intresse.

Vid inventeringen 2006 klassades Skrea motell i kategori C. Så här lyder beskrivningen av de byggnaderna: "Ofta byggnader av mer alldaglig karaktär, karaktärsskapande och tidstypiska men ibland delvis förändrade. I viss mån kan skydd genom q-märkning bli aktuell".

ANNONS

– Själva C-klassningen innebär egentligen ingen begränsning men man ska alltid ta hänsyn till att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull, säger Malin Clarke på Kulturmiljö Halland.

Vill ni att Skrea motell ska bevaras?

– Vi tycker egentligen alltid att byggnader ska bevaras. Men sedan beror det lite på skick också. Jag har inte varit på plats och tittat noggrant.

– Men vi ser ju alltid positivt om någon vill ta till vara på det och vi tycker det är jätteroligt när personer kommer med sådana här idéer, säger hon.

Peggen Andersson har själv varit i kontakt med Kulturmiljö Halland och känner av stöttningen.

– Det är naturligtvis jättebra att vi kan sträva åt samma håll, säger han.

Responsen har varit enorm sedan han presenterade sina tankar om motellet.

– Alla man dyker på och pratar med tycker det är en god idé. Det finns en stor mental stöttning av falkenbergarna, säger han.

– Men det kan vi inte leva på. Man behöver göra en grej som är så unik att folk åker från hela riket. Snart ska jag prata med falkenbergare som är lite framåt och som inte backar för nya idéer, så får vi se var det landar, säger han.

ANNONS

Läs också: Peggens vilda idé om Skrea motell

Läs också: Skrea motell – från storhetstiden till dagens förfall

ANNONS