Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Patrik Blomberg svarar på hembygdsföreningarnas kritik mot gravunderhållet i Falkenberg

Gravstenar har plockats bort och ogräs växer på gravar utan ägare. Nu har kyrkogårdsspecialisten Patrik Blomberg tröttnat och svarar kritikerna.

De som besökt kyrkogårdarna den senaste tiden kan ha lagt märkte till att det ser lite annorlunda ut. Den senaste veckan har HN:s insändarsida gått varm med inlägg om gravarna i Falkenberg. Kritiken som ljudit mot pastoratet har handlat om dålig kommunikation, dålig skötsel av ogräs och att de inte värnar om kulturarvet när gravstenar plockas bort.

– Jag blir så trött på detta och orkar knappt läsa tidningen längre. Vi är bland de bästa i Sverige på att förvalta kulturgravar men det går liksom inte in, säger Patrik Blomberg kyrkogårdsspecialist vid Falkenbergs pastorat.

”Handlar om jättebelopp”

Falkenberg har idag 3500 kulturgravar, vilket är över 1000 fler än både Göteborg och Stockholm tillsammans. Vilket medför en saftig prislapp.

– Jag vågar inte ens uppskatta men det handlar nog om jättebelopp. Bara att säkra upp en sten kostar 5000 kronor. Multiplicerar vi det med de 3500 kulturgravar vi har kan det bli väldigt mycket.

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift, vilket är en slags skatt som finansierar gravrätt i 25 år, gravöppning, gravgrävning och kremation.

I maj i år satte kammarkollegiet stopp för att använda dessa pengar till att spara gravstenar utan ägare. Parallellt håller Riksarkivarien på att ta fram riktlinjer för hur ansvariga får hantera stenar för att bevara kulturen bakom.

– Dessa två lagstiftningar kan ju kollidera med varandra, och där har vi hamnat mellan stolarna. Fram tills beslut är taget är det viktigt för oss att vi inte tagit några drastiska beslut, säger Patrik Blomberg som vill förtydliga att inga stenar förstörts.

Hembygdsföreningarna är kritiska

Siv Qvarfordh är ordförande i Falkenbergs Kultur- och Hembygdsförening och är kritisk till pastoratets bedömning, men framförallt kommunikationen med det lokala.

– Det upprörande är att det blivit så mycket sämre. Det känns som att pastoratet har gjort mer än vad som är nödvändigt av ekonomiska skäl. Stenar tas bort, ogräset bara växer och man undrar vart det ska sluta?

Patrik Blomberg menar att det finns viss sanning i påståendet att det hänt mycket på kort tid.

– Det stora problemet är att vi inte städat framför egen dörr på så länge. Det har gått årtionden utan att det har hänt något. Därför blir det mycket samtidigt nu, och då gillar inte det lokala föreningarna att vi kommer och ändrar på kyrkogårdarna de har anknytning till.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här