Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Populär parkeringsplats. Bilister som parkerar på Stortorget ger klirr i kommunens kassa. /Arkivfoto: Ola Folkesson

P-platser försvinner i centrum

Många gratisplatser i centrum försvinner inom den närmaste tiden. Det gäller bland annat platserna vid gymnasieskolan som försvinner när Kunskaps- och kulturcentrum börjar byggas.

Parkeringsfrågan i centrum är en svår nöt att knäcka. Just nu gör kommunen en utredning om framtidens parkeringsbehov.
De gratisplatser i centrum som kommer att försvinna finns bland annat vid gymnasieskolan. De försvinner när Kunskaps- och kulturcentrum börjar byggas. Dessutom är det många som utnyttjar marken där Shell-macken tidigare låg för gratisparkering. Det orsakar ofta problem eftersom bilister blivit omringade av andra bilar och inte kunnat ta sig därifrån.
– Marken kommer troligtvis snart att bli en byggarbetsplats. Därför kommer vi inte att göra något annat åt problemet än att ordna markerade platser så att ingen ska behöva bli fast där, säger Linda Larsson.

Parkeringsplatserna vid vårdcentralen i Falkenberg har det senaste året blivit mer attraktiva för bilister som ska till centrum. Besökare till vårdcentralen får allt oftare problem att hitta en plats. Kommunen och regionen är medvetna om problemet.
– Vi tittar gemensamt på en lösning, säger Linda Larsson.
Tågpendlingen ökar och det märks inte minst på pendelparkeringen. Efter den senaste utbyggnaden finns det inte mer mark att utnyttja.
– Nästa steg blir att bygga på höjden, men det blir kostsamt, säger Linda Larsson. 
I takt med att planerna för bebyggelse i centrum går framåt blir parkeringsfrågan mer aktuell. Arbetet med en parkeringsutredning pågår. Kommunens ansvar gäller parkering för ett allmänt behov till exempel för besökare i centrum. Utredningen ska vara klar nästa år.


Parkeringsplatserna på Stortorget och Torggatan är som tidigare de platser som är mest eftertraktade för besökande i centrum. Där måste trafikvakterna tömma automaterna flera gånger i veckan och under sommaren så gott som dagligen. Och även om det är många som väljer att betala med kort, eller med sms-biljett är det fortfarande många som vill stoppa in mynt i automaterna.
– Det är fortfarande 45 procent som betalar med mynt. Det är lite förvånande, säger gatuchef Linda Larsson.
– Vi vill att betalningarna ska göras med kort eftersom det sliter mindre på automaterna och gör att de inte behöver tömmas så ofta. 

Bilister som väljer det tredje betalningsalternativet, sms-biljett ökar. Därmed minskar risken att få betalningsanmärkning eftersom man i förväg inte behöver tänka på hur länge parkeringsplatsen kommer att utnyttjas. 
– Enda risken att få anmärkning när man betalar med sms-biljett är om man råkar slå in fel registreringsnummer vid betalningen, säger Linda Larsson.
Intäkterna från parkeringsautomater, sms-biljetter, nyttoparkerings- och boendeparkeringskort samt parkeringsanmärkningar har legat relativt stilla de senaste åren. Förra året gav det sammanlagt 4 226 000 kronor. Två heltidstjänster fördelade på tre personer går åt till att sköta kommunens parkeringsplatser.

Den värsta och mest kostsamma parkeringsförseelsen är att parkera på platser som är avsedda för rörelsehindrade.  Förseelsen kostar 1 000 kronor och den plats som är mest utsatt finns på Torggatan utanför Falkenbergs sparbank. Där är sedan en tid handikapp-platsen upphöjd och tydligare markerad än tidigare för att undvika att bilister parkerar där av misstag.  Den som parkerar för nära en gatukorsning eller ett övergångsställe kommer undan med 700 kronor.

Vanligaste orsaken till böter (parkeringsanmärkning) är att bilisten glömt att betala, eller har ogiltig biljett. Det kostar 400 kronor. Antalet parkeringsanmärkningar ligger på ungefär samma nivå, år 2014 utfärdade kommunens parkeringsvakter 2 047 anmärkningar, året därpå 1 873 och förra året blev resultatet 1 829 stycken. 
 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här