På Nattugglan i Falkenberg sover barnen när föräldrarna jobbar natt

På Nattugglans förskolan sover barnen medan föräldrarna jobbar natt. Tidningen hälsar på en kväll i maj när korv och lördagsmys står på menyn.

ANNONS
|

Den här lördagskvällen är det full rulle på förskolan Nattugglan i Falkenberg. Ute på gården leker barnen i regnet och nattpersonalen ska precis byta av dagpersonalen.

I natt är det sex barn som ska sova på Nattugglan medan föräldrarna är och jobbar.

– Omvårdnaden är himla viktig här eftersom barnen ofta är väldigt trötta på kvällen efter en lång dag på skola eller förskola, och därför extra sårbara, säger Ann Willbrink som jobbat på förskolan i 15 år.

Barnen skrattar, tjoar, skriker och gråter om vartannat när de jagar runt varandra på lekplatsen. Nära till hands finns en vuxen famn när det behövs. Snart är det dags att gå in och äta korv med mos som tillagats i Tallgläntans kök precis bredvid.

ANNONS

– Egentligen stod det dillstuvad potatis och kallrökt lax på menyn ikväll men det satte vi stopp för. Jag tror inte att det är lika uppskattat på förskolan som på äldreboendet, säger Ann Willbrink.

Lovis Wistin väntar på sin talrik med korv och mos från Tallgläntans kök.
Lovis Wistin väntar på sin talrik med korv och mos från Tallgläntans kök. Bild: Alma Tallborn

Lördagsmys och pedagogisk omsorg

Tillsammans med kollegan Julia Chacinska visar de runt inne på förskolan. Inne i sovrummen är det fint bäddat med gosedjur på några av sängarna. På hyllor står böcker som kanske ska läsas när det är läggdags. Konkurrensen är dock hög och högst i kurs står för tillfället Alfons Åberg.

Men det är inte läggdags ännu. Efter middagen får barnen välja mellan lugn lek och barnprogram. Eftersom det är lördag har en del av barnen godis med sig, som de uppmuntras att dela med sig av till sina kompisar.

– När det är dags att byta om till pyjamas och borsta tänderna tar vi ett barn i taget. Det är en väldigt fin stund på kvällen när det blir lite lugnare, och allt som barnen känner att de behöver prata om och berätta kommer ut, säger Julia Chacinska.

– Sen sitter vi alltid bredvid dem när de somnar. Kanske läser en saga, ger lite ansiktsmassage eller ryggkli. Vi är inga föräldrar men gör allt vi kan för att de ska känna sig trygga och säkra, säger Ann Willbrink.

ANNONS

Nattöppen förskola är inte en tjänst som kommuner måste erbjuda sina medborgare. I Falkenberg har Nattugglan ändå funnits i ungefär 20 år, men det har inte alltid varit självklart. Under åren har frågan om begränsade öppettider och även stängning av förskolan varit uppe bland politikerna flera gånger.

– Men det är ett ständigt behov av nattöppen förskola och vi har egentligen alltid haft fullt på våra platser. Vi lever kvar, säger Ann Willbrink.

ANNONS