Övervakningskameror ska minska inbrotten vid Falkenbergs station

Efter fler än 100 inbrott på två år – åtta övervakningskameror tar plats på stationsområdets parkering i Falkenberg.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun har satt upp åtta övervakningskameror på stationsområdets parkering. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson berättar att bakgrunden är en rad inbrott som skett på området de senaste åren.

– Det var en tid då det var inbrott i bilar här varje vecka. Folk valde att ta bilen hela vägen till jobbet i stället för tåget och resenärer kände sig otrygga. Detta är en del i omsorgen för ett hållbart samhälle. Folk måste kunna ta tåget och känna sig trygga.

Att sätta upp kameror är inget varken en kommun, ett företag eller en privatperson kan göra hur som helst. Falkenbergs kommun sökte tillstånd från Datainspektionen för drygt 1,5 år sedan. Efter en lång process har de fått grönt ljus från myndigheten.

ANNONS

– Äntligen, är känslan. Invånarna kan känna sig trygga i att allt sker på ett rättssäkert sätt med en bra dialog med datainspektionen. Det är svårt för någon att hävda något annat, säger Per Svensson.

Räddningstjänsten har tidigare sett effekt direkt

Michael Hederström Sandahl är säkerhetssamordnare vid Räddningstjänsten i Väst. Hans erfarenheter säger att kamerorna kommer bidra till färre brott på området.

– Polisen har haft kameror uppe i Falkenberg under 90 dagarstillstånd och då har vi sett en direkt effekt. Sen kan en ju hävda att brotten bara flyttats någon annanstans, men mina erfarenheter är bara positiva.

Vad som händer med materialet och exakt hur det bevakas vill Michael Hederström Sandahl dock inte avslöja.

– Det jag kan säga är att i samband med att brott sker kan inspelat material skickas till polisen för att bistå i deras utredning.

ANNONS