Oppositionen vill att krögare ska få sälja alkohol vid take away

Moderaterna och Centerpartiet vill tillåta alkoholförsäljning i samband med take away. ”Företagen går på knäna. Vi måste göra något” säger oppositionsrådet Anneli Andelén (C).

ANNONS
|

I Malmö kommun bestämde politikerna i veckan att det ska vara möjligt för den som köper take away-mat att få köpa vin eller öl till maten. Greppet tilltalar både moderater och centerpartister i Falkenberg som nu gör gemensam sak.

– Vi tänker ta upp förslaget på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag och hoppas att frågan går vidare till socialnämnden där alkoholhandläggarna finns. Vi har ju inte egen majoritet, men jag hoppas att vi får med oss några andra partier, säger Andelén.

Hoppfull

I Malmö gick förslaget igenom trots att Socialdemokraterna inte vill tillåta alkoholförsäljning i samband med försäljning av hämtmat. Men Andelén tror är hoppfull för Falkenbergs del.

ANNONS

– Vi har ett annat samarbetsklimat här och under pandemin har har det blivit mycket bättre. Det beror säkert på att vi har en gemensam fiende, viruset.

Andelén hoppas på en snabb behandling och att restaurangerna snart ska få möjlighet att leverera alkohol när de kör hem mat till sina kunder.

– Jag hoppas att det går fort eftersom restaurangerna gå på knäna. Jag tror att pandemin blir långvarig och vi måste försöka hjälpa till. Hur detaljerna ska se ut, vilka drycker som ska få säljas och hur de ska säljas, det får tjänstemännen lösa, säger Andelén.

”Kul och roligt förslag”

Peter Hammarström på Harrys är ordförande i Falkenbergs krögarförening. Han uppskattar förslaget.

– Jag har inte följt vad som gäller i Malmö vad det gäller utskänkningen, men för att förslaget ska genomföras gäller det ju att det följer alkohollagstiftningen. Spontant tycker jag att det är ett kul och roligt förslag i dessa hårda tider som vi har nu, säger Hammarström.

Kommunrådet Per Svensson(S) är inte lika entusiastisk som oppositionsrådet. Han har följt besluten i Malmö och Växjö och är tveksam till att länsstyrelsen skulle godkänna initiativet.

– Vi måste först undersöka det juridiska läget och vi måste följa alkohollagen. Dessutom tycker jag att det är viktigt att vi lägger tid och kraft på sånt som går att genomföra istället för sånt som är svårt att genomföra, säger Per Svensson.

ANNONS

– Vi behöver vägledning från länsstyrelsen om förslaget följer alkohollagen eller inte. Tolkningen innan pandemin har ju varit att det inte gör det.

LÄS MER: Så tänker krögarna kring take-away-boomen

LÄS MER: Branscher som toppat störtdök

LÄS MER: Harrys ställer in sin krogshow

ANNONS