Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Oplanerade kultingar har klarat vintern väl

Griskultingar på Vallarna under vintern- då har det inte gått som planerat. - Galten och suggan fick bo ihop lite för länge, säger Susanne Magnusson, parkavdelningen.

 

På årets första dag föddes fem små griskultingar på Vallarna. Ett resultat av att galten Rune och suggan Sunna fick gå i samma hage lite för länge i höstas. 
- Så är det, vi brukar annars planera så att kultingarna kommer på våren eftersom de är vår stora "besöksattraktion" men nu blev det så här och allt har gått fint, säger Susanne Magnusson. 

Linderödssvinen på Vallarna är nära släkt med vildsvin och de är alltid ute så någon fara med att det kom kultingar på vintern innebar missen aldrig. 
- Vi ökade på fodret så suggan fick extra energi och fortsatt ger vi alla mycket mat eftersom det går åt energi till att hålla värmen. Vi har också hela tiden lagt in extra mycket halm i hyddan så grisarna riktigt kan borra in sig in den och hålla sig varma, säger Susanne Magnusson. 

Till våren blir det förhoppningsvis griskultingar ändå på Vallarna eftersom Rune nu går inne hos Frigga, den andra suggan. Eventuellt kommer man dessutom låta Sunna få en kull till vilket skulle fungera bra då de här kultingarna är tingade och flyttar i maj.  Innan det är dags för fler kultingar säger dock parkförvaltningens planering att det blir lamm.
- Ja, om vår bagge Ivar gjort sitt jobb så är det lammungar som står näst på tur att födas i slutet av april, säger Susanne Magnusson och skrattar. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här