Ombyggnad av särskolan på Hjortsberg

Särskolan på Hjortsberg ska få bättre anpassade lokaler i samband med ombyggnaden av skolan. Detta sedan det blev pengar över i budgeten vid skolans ombyggnad.

ANNONS
|

37,1 miljoner hade avsatts i budgeten för om- och utbyggnaden av skolan som beslutades förra året och nu nästan är klart. Projektet innebär att det byggts en ny flygel på 800 kvadratmeter ut mot Ljungholmsvägen för att få plats med sex nya hemvister.

LÄS MER: Hjortsbergsskolan blir större

Bygget visade sig bli billigare än beräknat och stannar på 29,6 miljoner. De överblivna 7,5 miljonerna föreslogs därför att användas till särskolan som länge haft önskemål om att få bättre lokaler.

Samlade lokaler

Dels för att de är utspridda över skolan och dels för att de är illa anpassade utifrån dagens behov och krav. Särskolan har numera fler barn än tidigare som behöver tillgång till liftar och duschsängar. Det finns heller inte tillräckligt anpassade toaletter, fast monterade liftar, eller förråd för hjälpmedel vid de utrymmen eleverna vistas i.

ANNONS

Dessutom åker de flesta av de här eleverna taxi till skolan och utbyggnaden har orsakat problem för taxibilarna att komma fram till rätt plats för att hämta och lämna barnen.

Nu ska de här problemen åtgärdas genom en ombyggnad där man samlar särskolans verksamhet i flygeln mot Ängsstigen.

Bra lösning

– Det känns jättebra att man kan lösa det nu, säger Lars Fagerström (L).

För fyra år sedan ville barn och utbildningsnämnden flytta hela grundsärskolans verksamhet till Heberg för att lösa ”de vanliga skolornas” lokalproblem i staden. Men efter massiva protester från personal, föräldrar och diverse experter ändrade sig politikerna till slut och grundsärskolan blev kvar i Falkenberg (på Hjortsberg för de yngre barnen och Tullbroskolan för högstadiet).

Flyttförslaget stoppades i sista stund sedan liberalerna och miljöpartiet i den dåvarande alliansen ändrat sig och ville utreda frågan ytterligare.

LÄS MER: Liberalerna kovänder – vill riva upp skolbeslut

LÄS MER: Beslutet rivs upp: Särskolan blir kvar

LÄS MER: Kampen är över: "Det här är barnens vinst"

Känns det inte lite som att särskolans ombyggnad kom med på nåder nu eftersom det blev pengar över, det fanns väl inte med i den ursprungliga budgetplanen?

ANNONS

– Tidsmässigt kan man säga det. Men tankegångarna har ändå funnits och det här ger många olika fördelar. Nu kan barnen gå kvar i skolan tills de nya lokalerna är klara. De här eleverna är lite svårare att omlokalisera eftersom de vill ha trygghet och samma rutiner, menar Lars Fagerström.

Han pekar också på att det varit lite osäkert om grundsärskolans placering. Det har funnits tankegångar på att samla hela grundsärskolan (årskurserna 0-9) på Tullbroskolan. Men nu kommer man att fortsätta med yngre elever på Hjortsberg och äldre på Tullbro.

För att få använda de överblivna pengarna krävdes dock ett godkännande av kommunfullmäktige eftersom särskolans ombyggnad inte ingick i det ursprungliga projektförslaget. Något som godkändes vid oktobersammanträdet.

Såg en möjlighet

– Kanonbra och ett perfekt tillfälle att kunna anpassa särskolans lokaler inom ramen för det här byggprojektet också. När vi såg att det blev så pass mycket pengar över såg vi en möjlighet och gick fram till politiken, säger Sven-Olof Lundin som är planerare och utredare på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Alla har vetat att det behövs. Särskolans verksamhet växer över tid då det är fler elever som går där och detta är en lösning som kommer att vara ganska länge.

När ska den delen av ombyggnaden sätta igång?

ANNONS

– Vi är i en projekteringsfas nu. Målsättningen är att vi ska vara klara när höstterminen startar nästa år.

Hur går det med Tullbroskolan, behöver lokalerna anpassas för särskolan även där?

– Det behöver vi se över med tiden utifrån antalet elever som behöver särskola, säger Sven-Olof Lundin.

LÄS MER: Särskolan måste dra ner på tjänsterna

ANNONS