Olofsbo islandshästridning har fått uppsving av coronapandemin

Intresset för turridning på islandshäst har ökat kraftigt sedan coronapandemin slog till. Något som Olofsbo islandshästar märkt av.
– Vi skulle kunna öka med tio hästar till, säger Kia Frederiksen som driver företaget.

ANNONS
LocationOlofsbo||

Stoet Saela skrapar med hoven i marken och är ivrig att få komma iväg. Undertecknad fick följa med på en tur på hästryggen när ett gäng erfarna ryttare tog en specialvariant av havsrundan och skogsrundan.

Kia Frederiksen gammal hoppryttare

Kia Frederiksen har drivit Olofsbo islandshästar i sex år. Hon har en bakgrund som hoppryttare på hög nivå men tog ett långt avbrott från hästarna i samband med att hon fick barn. När en kompis frågade om hon skulle följa med på turridning med islandshäst var hon först tveksam eftersom hon trodde att det skulle vara tråkigt.

– Men jag gjorde det i alla fall och sedan var det kört. Jag hade bara ridit treväxlat tidigare insåg jag. Islandshästar har två gångarter till, alltså fem växlar, säger hon.

ANNONS

Nu har hon 22 hästar i verksamheten och förutom turridning bedriver hon avel och har ridskola. Dessutom har hon 15 inackorderade hästar. Hon tävlar dessutom på hög nivå och kom på 20 plats i SM förra året.

Tölt en fyrtaktig gångart

Ridturen går längs stigar och grusvägar ner mot havet. Solen skiner och ganska direkt får vi sätta av i tölt. Islandshästens speciella fyrtaktiga gångart som är otroligt bekväm för ryttaren. Manarna fladdrar i vinden och doften av hav slår emot oss.

Kia Fredriksen berättar om det arbete de lägger ner för att inte väcka ilska hos boende och sommargäster i Olofsbo. Efter varje uteritt åker de runt och plockar upp det bajs som hästarna lämnat efter sig. De tar även upp efter andra om de ser något.

– Det är vi som får sota för det om det ligger bajs kvar även om det inte är vi som lämnat det, säger hon.

De försöker ha en bra relation med markägare och samarbetar med flera andra företag i området.

Rider in hästar själv

Kia Frederiksen rider i täten med hingsten Mustang, som hon själv har ridit in. Strax efter rider jag på Saela. När det är dags att öka farten behöver jag knappt skänkla på henne, hon sätter iväg i precis så hög fart som jag tillåter och när det är dags för galopp känner jag att hon stortrivs. Hovarna flyttas snabbt och säkert över alla ojämnheter i marken.

ANNONS

– Det är kul med turridning där man får uppleva lite fart, säger Katharina Hansson som tilldelats hästen Tindra.

Efter att ha ridit längs stranden fortsatte vi en bit in mot skogen. Plötsligt fick vi syn på en fasan och två rådjur.

Många företag har haft det tufft under coronapandemin men Olofsbo islandshästar har fått ett stort uppsving.

– Folk får spader när de inte kan göra något och inte kan åka utomlands. Vi har en perfekt aktivitet där man är utomhus och dessutom håller avstånd.

Skulle kunna köpa fler hästar

Verksamheten har nyligen utökats med fyra hästar och enligt Kia Frederiksen skulle det finnas intresse så det räcker till för ytterligare tio hästar. Men samtidigt vet hon att det så småningom kommer en vinter då varje häst kräver sina utgifter i form av tandläkare, vaccinationer, avmaskning och så vidare.

Just nu har hon åtta ridskolegrupper igång och har tolv medryttare till hästarna. Det är en ständig kö. Hon får mycket hjälp av de hästintresserade personerna som rider hos henne och det finns planer på att starta en förening. Så småningom hoppas hon på att kunna bygga ett ridhus för att kunna hålla igång mer verksamhet på vintern.

– Ungdomar mår bra här. Här finns många med olika diagnoser och psykisk ohälsa. De som mår sämre börjar ofta må bra när de är med djur.

ANNONS
Olofsbo islandshästridning. Hästarna är otroligt trygga och blir inte skrämda av vare sig flaxande kitesegel, trafik eller flygande bin.
Olofsbo islandshästridning. Hästarna är otroligt trygga och blir inte skrämda av vare sig flaxande kitesegel, trafik eller flygande bin. Bild: Håkan Johansson
ANNONS