Oljemålning nytt bränsle i surftvisten utanför Ugglarp

Förtöjda båtar i Vassvik bryter mot strandskyddet, hävdar irriterade kitesurfare. Men båtplatser har funnits där länge, menar närboende som nu kastar in en oljemålning i den infekterade debatten.

ANNONS
|

Det har blossat upp en infekterad strid om hur havsområdet Vassvik i Ugglarp ska nyttjas.

På ena sidan står kitesurfare och andra vattensportutövare. De menar att platsen är perfekt för nybörjare då de två omkringliggande öarna ger skydd mot vågor. Platsen marknadsförs av det kommunala bolaget Destination Falkenberg som en av Skandinaviens bästa kitesurfingplatser.

På andra sidan står boende i området som vill använda viken för bad och förtöjning av båtar.

Under sommaren har ett mindre antal ekor legat förtöjda med pålar i viken. Enligt kitesurfarna bryter detta mot strandskyddet och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen håller i skrivande stund på att fatta beslut i frågan.

ANNONS

– Vi har ett bekymmer. De som har båtarna hävdar att det alltid har legat båtar där. Då är det svårt att använda strandskyddsbestämmelserna, säger Per Ola Svensson, tillförordnad miljö- och hälsoskyddschef.

Oljemålning skickas in som bevis

Huruvida detta stämmer eller inte är nu upp till kommunen att avgöra. En närboende har skickat in ett foto på en oljemålning som ska föreställa viken med fyra ekor förtöjda vid träpålar. Enligt personen som lämnade in fotot på tavlan är den från 1970-talet, vilket i så fall kan betyda att strandskyddsbestämmandet inte gäller eftersom bestämmelserna infördes 1975.

– Har man en verksamhet som pågått sedan innan bestämmelserna räknas den som en pågående aktivitet, och därmed klarar man sig från strandskyddsbestämmelserna, säger Per Ola Svensson och fortsätter:

– Så nu kollar vi på gamla flygbilder över området för att se om de legat där mer eller mindre konstant sedan 1970-talet.

Flygbilderna skulle kunna visa om Vassvik historiskt sett använts som båtplats och därmed eventuellt ge de närboende rätt. Men enligt miljö- och hälsoskyddsinspektören Emma Lundström, som handlägger ärendet, är det mycket som talar för att de båtar som legat förtöjda i Vassvik har legat längre söderut än de gör i dag. Hon skriver i sina minnesanteckningar från ett möte med de boende att ”placeringen på båtarna är dock svår att avgöra utifrån oljemålningen.”

ANNONS

Nu ligger Vassviks öde i Bengt Hackbergs (S) händer, ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden.

– Nämnden har sammanträde den 19 augusti, men eftersom vi inte vill vänta kommer han att fatta beslut om detta vecka 29 eller 30, säger Per Ola Svensson.

Kitesurfarna har tidigare sagt till tidningen att de väntar med att uttala sig tills beslutet är fattat. HN har försökt att nå ägaren till oljemålningen utan att lyckas.

LÄS MER:Konflikten om kitesurfing i Ugglarp har blossat upp igen

LÄS MER:Kitesurfare om fågelkonflikten: ”Det har blivit en häxjakt”

LÄS MER:Ornitologer känner sig motarbetade av kommunen

ANNONS