Bild från studenten i Falkenberg innan coronapandemin. I år blir det annorlunda.
Bild från studenten i Falkenberg innan coronapandemin. I år blir det annorlunda. Bild: Ola Folkesson

Oklart hur många anhöriga som får se Falkenbergs studenter springa ut

Det blir ingen normal student för avgångseleverna i år heller. Hur många som får komma och bevittna utspringet står ännu oskrivet.
– Vi vill inte begränsa mer än nödvändigt men vill inte gå ut med för frikostig information som inte håller, säger Maria Nebel, gymnasiechef i Falkenberg.

ANNONS
|

Knappt 50 dagar återstår innan det är dags för Falkenbergs tredjeårselever att sjunga om studentens lyckliga dagar. De nuvarande restriktionerna gör det svårt att planera festligheterna. Skolledningen inväntar besked från myndigheter nästa vecka om hur ett studentfirande kan komma att se ut om eventuella lättnader träder i kraft.

– För oss i Halland har smittspridningen gått ner lite vilket är positivt, men det är fortfarande ganska många svårt sjuka. Det är ändå ett allvarligt läge. Förhoppningen är att det blir bättre och att vi kan öppna upp och ta emot fler, säger Nebel.

Avgångseleverna ska samlas i sin klass med respektive mentor. Maria Nebel, elevrådets ordförande och kommunstyrelseordförande Per Svensson (S) kommer att hålla sina tal digitalt som visas på film. Efter avtackning och betygutdelning springer studenterna ut klassvis från olika utgångar. Hur många anhöriga som får vara en del av firandet återstår att se.

ANNONS

– Exakt hur många ber vi att få återkomma om. Vi behöver informationen från myndigheter. Varberg har gått ut med två personer per elev och det är en klok bedömning, men vi och Drottning Blanka kommer att gå ut med gemensam information så fort vi har ett besked. Vi vill inte begränsa mer än nödvändigt men vill inte gå ut med för frikostig information som sedan inte håller.

Men alldeles oavsett vilket besked myndigheterna ger, kommer upplägget för själva studentdagen inte att ändras.

– Avslutningen för eleverna kommer att ske klassvis. Att alla studenter ska samlas på ett och samma ställe är osannolikt, nästan orimligt. Vi planerar inte för en normal student.

Enligt Dan Emilsson, rektor på Falkenbergs gymnasieskola, finns det en skillnad mot fjolårets student trots att det mesta är sig likt.

– Förra året var eleverna inställda på en vanlig student. Nu har de snarare varit inställda på en ovanlig student från början. Det finns för- och nackdelar. Nu är det lite mer intimt, men någon samling och jippon på stan blir det ju inte, säger han.

ANNONS