Oklart hur länge vårdenheten förblir utrymd

Det är oklart under hur lång tid den utrymda vårdenheten, där bland annat palliativa avdelningen ligger, kommer att hållas stängd. På tisdag nästa vecka kommer en riskanalys att göras.

ANNONS
|

På onsdagskvällen kom beskedet att regiondirektör Jörgen Preuss beslutat om att utrymma en vårdenhet i Falkenberg, med anledning av att man upptäckt sättningar i marken som äventyrar säkerheten inom området.

Bakgrunden är en pågående geoteknisk utredning som påbörjades i slutet av januari. Den visar att stabiliteten i marken är låg. Utredningen visar också på förekomst av sprickor i fasad och invändigt i en av byggnaderna.

– Vi har haft interna avstämningar av vad resultaten betyder och vilka risker som finns. Det landade i onsdagens beslut att evakuera, säger Lina Brandelius, avdelningschef Regionsfastigheter på Region Halland.

Varför togs det beslutet på kvällen?

ANNONS

– Det var under dagen som insikten kom om att det finns säkerhetsrisker, och utifrån det landade man i att det bästa var att evakuera omgående.

Om ni fick denna informationen under dagen, hur kommer det sig att ni väntade till kvällen med att evakuera patienter?

– Det är en dialog vi haft här med verksamheterna och de risker vi ser och de konsekvenser de får. Det var ett enligt standard förfarande enligt organisationsstrukturen i regionen, säger Lina Brandelius.

Nya sprickor i byggnaden i Falkenberg

Byggnaden kommer att vara fortsatt utrymd under påskhelgen. På tisdag väntas en riskanalys genomföras och utifrån vad den visar kommer man att ta beslut om vad som blir nästa steg.

– I dagsläget finns ingen tidsplan framåt. Allt beror på vad riskanalysen visar, säger Lina Brandelius.

Brandelius berättar vidare att sättningarna finns under hela byggnaden där marken under är lera, framförallt på baksidan mot Ätran.

– Det har upptäckts löpande här. Vi märker att marken rör sig och att det uppstår nya sprickor på sina håll i byggnaden. Det är normalt att det rör sig men inte i den omfattningen vi identifierat här då.

Riskerar hela huset att rasa?

– Det är jättesvårt att säga. Det vi såg i rapporten är att det finns säkerhetsrisker, men exakt vad de riskerna består av är svårt att säga. Det vi vet är att vi inte kan garantera säkerheten i byggnaden.

ANNONS

Detta är inte första gången som stabiliteten i marken under fastigheten ifrågasatts. Så sent som förra året utförde regionen omfattande förstärkningar på andra sidan huset.

– Den här utredningen är steg två. Vi märkte sättningar även vid parkeringsdelen här förra året och har säkrat upp åtgärder för att hindra förflyttningar i marken. Bland annat med en stödmur.

Laxpromenaden stängs av

Henrik Selamis, gatu- och trafikchef på Falkenbergs kommun, fick reda på rasrisken i går eftermiddag.

– Jag blev uppringd av en representant från Region Halland. Just då förelåg ingen akut rasrisk. Men idag spärrar vi av Laxpromenaden. Det finns ingen anledning att vänta.

Byggnaden inrymmer idag den palliativa allmänna vårdavdelningen, hörselmottagningen och tolkcentralen samt den privata verksamheten Ortopedspecialisterna (där ingen verksamhet bedrivs idag).

– Alla patienter valde att flytta med till Kungsbacka. De har flyttats dit i kväll tillsammans med personalen och de kommer att vara där tills vidare, sa närsjukvårdens områdeschef Madelaine Gustafsson i en kommentar på onsdagskvällen.

LÄS MER:Vårdlokaler vid Ätran utrymda på grund av rasrisk

ANNONS