Omstridd trädfällning. Här på Grimsholmen har skogen glesnat – genom olovlig trädfällning. Bild: Ola Folkesson/arkiv
Omstridd trädfällning. Här på Grimsholmen har skogen glesnat – genom olovlig trädfällning. Bild: Ola Folkesson/arkiv

Oklarhet att lösa: Vad är ett träd?

Vad är ett träd? Bristen på tydlig definition är ett av argumenten när markägarna på Grimsholmen söder om Falkenberg vill slippa betala 2,2 miljoner kronor för olovlig trädfällning.

ANNONS
|

Fastighetsbolaget Marstenen AB, ägt av de tidigare Gekåsägarna Håkan Janson, Kent Gustafson och Rolf Johansson, har överklagat den uppmärksammade straffavgiften för trädfällningen på Grimsholmen söder om Falkenberg.

Bygglovsnämnden räknade stubbar och fann att Marstenen i höstas hade fällt 307 träd på den mark som bolaget självt äger och där man förbereder för åtta villatomter. Avverkningen hade skett i det lilla skogsområdet mellan villatomterna och Bobergs kustväg som enligt detaljplanen ska bevaras och utvecklas. Ingen fällning får därför ske utan att markägaren först begär och beviljas tillstånd (marklov). Så hade inte skett.

Därför beslutade kommunens bygglovsnämnd att döma ut en sanktionsavgift på 11 000 kronor per träd, vilket är den gängse taxan, dock med maxgränsen att avgiften totalt inte får överskrida 50 prisbasbelopp. Därmed stannade avgiften vid drygt 2,2 miljoner kronor.

ANNONS

Bolaget Marstenen AB, med sina tre ägare, har nu tagit juridisk hjälp av Maqs advokatbyrå i Göteborg som i en sexsidig inlaga överklagar beslutet till länsstyrelsen. Markägarna menar att avgiften helt ska slopas eller i vart fall sänkas till en fjärdedel, vilket kan vara möjligt i de fall där avgiften ”inte står i rimlig proportion till den överträdelse som har begåtts”.

Bland annat menar markägarna att 307 träd är en alldeles för hög siffra för antalet fällda träd, med hänvisning till att gränsen mellan vad som ska ses som sly respektive träd är flytande (och det är just ”trädfällning” som är otillåten utan tillstånd). Att bygglovsnämnden vid sin inspektion utgått från stubbar som överstiger tio centimeter i diameter är inget mått som självklart definierar ett träd. Utifrån praxis och domar anser markägarna att måttet kan vara större innan sly blir träd. Markägarnas juridiska ombud påpekar även att inspektören vid sin första tillsyn trodde att det rörde sig om 50-100 träd, något som kan tyda på att även myndigheten haft svårigheter med definitionen.

– Inte ens Skogsencyklopedin ger ett tydligt svar på när ett sly övergår till att bli ett träd, skriver Marstenen AB.

ANNONS

Och oavsett definitionen anser markägarna att avgiften inte står i proportion till ”förbiseendet” att inte söka marklov, eftersom ett sådant sökt tillstånd förmodligen hade lett till att man i varje fall i någon utsträckning hade fått rätt att fälla träd av skogsvårdande skäl. Dessutom har de närboende uttryckt sitt gillande över att en gallring skett.

FAKTA: Området på Grimsholmen

Området är vid det som tidigare var Växjökolonin, i slänten ned mot Bobergs kustväg och snett över vägen från parkeringen vid Grimsholmens naturområde.

Den nedlagda sommarkolonin såldes 2005 till tre före detta ägare till Gekås, Håkan Janson, Kent Gustafson och Rolf Johansson för 2,5 miljoner kronor. De äger fastigheten genom det gemensamma bolaget Marstenen AB.

En ny detaljplan från 2013 ger möjlighet att i området bygga åtta villor, vilket nu förbereds.

ANNONS