Många ändringar. Regeringens höstbudget presenterades med både glädje och sorg. Bild: Janerik Henriksson /TT
Många ändringar. Regeringens höstbudget presenterades med både glädje och sorg. Bild: Janerik Henriksson /TT

Oenigt om höjd arbetsgivaravgift

Budgeten oroar, tycker Mari–Louise Wernersson (C). Medan Per Svensson (S) tycker att äntligen har vi fått en regering som ser problemen. En av sakerna i budgeten som politikerna är oense om är arbetsgivaravgiften för unga.

ANNONS
|

På torsdagen presenterades regeringes budget för det kommande året. Vinnarna är pensionärerna som får sänkt skatt och höjt bostadstillägg, ensamstående föräldrar som får höjt underhållsstöd och arbetslösa eftersom taket i a–kassan höjs. Det blir också kraftiga satsningar på skolan.

– Vi satsar framför allt på utbildning för att få ut fler i arbete. Det är den stora satsningen, säger Per Svensson (S).

Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer att fördela pengarna till olika kommuner tidigast i dag, men redan nu kan man se lite hur Falkenbergs kommun kommer att påverkas av budgeten.

Arbetsgivaravgiften för unga kommer att höjas och det är något som Mari–Louise Wernersson (C) inte tycker är en bra idé.

ANNONS

– Jag oroar mig för tillväxten. Genom sänkt arbetsgivaravgift för unga så kommer fler i arbete och vi har lägre ungdomsarbetslöshet här hos oss, säger hon.

Socialdemokraten, Per Svensson, menar att det är bättre att satsa på andra saker för att fler ska komma i arbete.

– Här sker en strategisk och strukturell satsning i stället för Alliansens ineffektiva satsningar. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga har gett väldigt få jobb, förklarar han.

I budgeten satsar man i stället på att företag ska slippa betala sjuklön den andra veckan. Ett förslag som Alliansen själva har lagt fram för att gynna små och växande företag. Högkostnadsskyddet börjar gälla redan efter två sjukdagar och därefter ska ersättning betalas ut automatiskt.

Även bland småföretagarna är många oroliga efter att ha sett budgeten, trots högkostnadsskyddet.

– Att arbetsgivaravgiften kommer att höjas kommer att slå väldigt hårt. Jag har hört lite med medlemmarna och de känner en viss oro. Vad högkostnadsskyddet innebär i praktiken vet vi inte än, men det är ju positivt, säger Teddy Eriksson på Företagarna.

Socialdemokraterna lovade höjt barnbidrag, men det gick inte igenom förhandlingarna. Däremot får ensamstående föräldrar 300 kronor mer i underhållsstöd samt att vårdnadsbidraget kommer att försvinna. Och det sistnämnda kan innebära problem för kommunen.

ANNONS

– Vi har ungefär 50 barn som har vårdnadsbidrag och som nu ska ut i förskolan. Vi håller på att bygga, men där kommer trycket öka, säger Mari–Louise Wernersson.

Men det finns saker som alla tycker är positivt också och det är att restaurangmomsen kommer att bli oförändrad.

ANNONS