Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ninni Gustavsson (M), Anneli Andelén (C), Göran Janko (M), och Per Johansson (C)tycker att Framtid Falkenbergs sätt att utnyttja den nyinköpta marken på nedre Tröingeberg är fel.  Bild: Lena Lyxell
Ninni Gustavsson (M), Anneli Andelén (C), Göran Janko (M), och Per Johansson (C)tycker att Framtid Falkenbergs sätt att utnyttja den nyinköpta marken på nedre Tröingeberg är fel. Bild: Lena Lyxell

Oenighet om nya skolområdet på Tröingeberg

Planerna kring den nya skolan på Tröingeberg splittrar politiken. Per Johansson (C): ”Det som för ett år sedan presenterades som kommunens största satsning blir ingenting”.

Tröingeskolan som planeras stå klar 2024 ska ha plats för som mest 1000 elever. När kommunen köpte marken på nedre Tröingeberg 2019 presenterades storslagna planer på en skola och dessutom ett nytt bostadsområde med 700-800 nya bostäder på det 19 hektar stora området som man köpte för 27 miljoner kronor.

Ett år senare börjar planerna på en skola ta form. Nu sägs inte ett ord om planerna på ett bostadsområde. Det reagerar moderater och centerpartister i kommunstyrelsens arbetsutskott på. De tycker att den styrande majoriteten jobbar på fel sätt när man bryter ut planen för skolan istället för att ta ett helhetsgrepp för hela området.

– Det som för ett år sedan presenterades som kommunens största satsning blir ingenting, säger Per Johansson (C).

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) avfärdar kritiken och förklarar att tanken med att göra en plan där endast skolan ingår är att skynda på processen.

Lång väntan på ny skola

– Vi bryter ut skolan för att det ska gå snabbare att få fram en plan. Skolan ska vara klar 2024. Om vi tog in bostäderna i planen skulle det dra ut på tiden. Det är bråttom nu. Tröingeberg har väntat på en skola sedan 1970-talet.

– Vi gjorde likadant med arbetet med Argus och kvarteret runtomkring. Nu är Argus klar, men arbetet med övriga delar fortsätter, säger Per Svensson.

Nu finns ett inriktningsdokument för Tröingeskolan och kringliggande områden. Dokumentet visar i stora drag hur man vill använda området i framtiden. Gång- och cykelvägar prioriteras. Ett utbyggt system ska vara på plats när skolan invigs.

För att elever till Tröingeskolan ska kunna passera gamla E6 ska en tunnel för gång- och cykeltrafik anläggas strax söder om viadukten. I dokumentet finns dessutom en rondell markerad i höjd med Huscentrum. Den ska leda trafiken ut på gamla E6.

Området ska vara befolkat dygnet runt

Barnen ska involveras i planeringen, och idrottshallen ska kompletteras med en del för gymnastik. En blandning av skolor, andra verksamheter och bostäder ska göra att området blir befolkat under dygnets alla timmar vilket ska leda till ökad trygghet. Området ska anslutas till fjärrvärme i skola, förskola och idrottshall och solenergi ska byggas in där det passar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här