Odlade 128 cannabisplantor - döms till fängelse

Tre män tillverkade 128 cannabisplantor i Vessigebro. Döms i hovrätten till fängelsestraff.

ANNONS
|

Tre män, en 26-åring, en 25-åring och en 23-åring, satte tillsammans upp utrustning i ett bostadshus utanför Vessigebro för att odla cannabis.

Polisen hade egentligen från början intresserat sig för en annan fastighet i Hylte kommun. Där hittade man några anteckningar på papper och ett kuvert som 23-åringen, som bodde i huset, hade skrivit ner. Polisen noterade:

”På en handskriven lapp kan man se en summa och ett bankgironummer. Vid kontroll tillhör bankgirot elbolaget Eon.”

Rapporter från Eon visade att det rörde sig om en extra hög elförbrukning i en fastighet utanför Vessigebro.

Cannabisodling kräver ljus, ventilation och värme och driver upp elförbrukningen. Därmed gick spåret till huset i Vessigetrakten.

ANNONS

Huset tillhörde en ung man som hade flyttat därifrån med ekonomiska problem och som hyrt ut till en annan man som tydligen i sin tur låtit några unga män disponera huset.

"Intrycket var att hela huset var omgjort till ett odlingshus", skrev polisen i utredningen.

Enligt kammaråklagare Sonja Seligmann skulle odlingen, 128 plantor, ha gett elva kilo cannabis.

Männen har nekat till att de haft någonting med odlingen att göra. De har medgett att de varit i huset men för att göra vissa renoveringsarbeten.

I januari dömdes de av Varbergs tingsrätt för grovt narkotikabrott där två av dem fick fängelse i 2 år och 3 månader och den tredje ett fängelsestraff på 2 år. De fälldes på grund av de spår av dna och fingeravtryck som de lämnat efter sig i huset.

De tre männen, hemmahörande i Halmstad, överklagade tingsrättens dom.

Hovrätten går dock på tingsrättens linje och dömer männen till grovt narkotikabrott. Hovrätten justerar enbart själva brottsperioden då männen ska ha tillverkat cannabis. I stället för starttid från november 2014 ändrar man till mars 2015 då man hävdar att sammanställningen av elförbrukning inte ger fullt stöd till det tidigare datumet.

Hovrätten menar också att man inte kan slå fast att odlingarna ger 11 kilo cannabis. Man anser att delar av plantorna kan komma att kasseras av olika anledningar. Men som tingrätten anser också hovrätten att mängden narkotika inte är avgörande för rubriceringen av brottet."

ANNONS

I stället lyfter hovrätten fram: "att det är fråga om en verksamhet som uppenbarlgen avsett organiserad framställning av cannabis i syfte att med vinning sprida narkotikan till andra personer."

De tre männen sitter kvar i häktet till dess att domen vinner laga kraft.

ANNONS