Svartlistad. I måndags klockan 08:14 simmade en puckellax förbi undervattenskameran i Hertingforsen. Det är den andra puckellaxen som Länsstyrelsen kan bekräfta har vistats i Ätran. /Foto: Fiskdata.se
Svartlistad. I måndags klockan 08:14 simmade en puckellax förbi undervattenskameran i Hertingforsen. Det är den andra puckellaxen som Länsstyrelsen kan bekräfta har vistats i Ätran. /Foto: Fiskdata.se

Oönskad fisk funnen i Ätran

För några veckor sedan hittades en död puckellax i Ätran vid Vessigebro. Nu har ännu en passerat undervattenskameran i Hertingforsen. Förekomsten oroar Länsstyrelsen.

ANNONS
|

För första gången någonsin har puckellaxen synts till i Ätran. Fyndet av den döda puckellaxen är unikt för Halland och den svartlistade fisken har vid enstaka tillfällen även hittats i Skåne och norr om Gävle. Enligt vatteninspektören Hans Schibli på naturvård- och miljöövervakning på Länsstyrelsen i Halland är puckellaxen inte en välkommen besökare i svenskt vatten.

– Det är en främmande art som inte har här att göra. Den kan bära på sjukdomar och stöka till det i den naturliga ekologin. Det är en faktor som vi absolut inte vill ha, säger han.

Till skillnad från atlantlaxen som är den lax som ska hålla till i de halländska åarna är puckellaxen mindre och väger nästan aldrig över fem kilo. En etablering av puckellax i Halland skulle innebära konkurens om lekbottnar, föda och habitat för atlantlaxarna. Länsstyrelsen arbetar för att stoppa puckellaxens eventuella framfart. Med hjälp av en kamera som är uppsatt i Hertingforsen kan de hålla räkning på vilka laxar som passerar Ätran. I Högvadsån som är ett av det viktigaste lekområdet för laxarna finns en kontrollfälla där man räknar, mäter och könsbestämmer laxarna. Klockan 08:14 imorsesyntes ännu en puckellax simma förbi undervattenskameran i Hertingforsen.

ANNONS

– Det känns både oroande och ledsamt. Nu får vi försöka hantera det och se om det är något tillfälligt eller återkommande, säger Hans Schibli.

Puckellaxen är ursprungligen en stillahavsfisk som kommit till Atlantsidan genom ryska utsättningar i vattnet vid Kolahalvön på 50-talet. Utsättningen gjordes för att gynna yrkesfisket och när även Östtyskland planterade ut puckellaxen etablerade sig fiskarna i Östersjön. På senaste året har en ökad frekvens av puckellaxen i nordnorskt vatten rapporterats och man har även fått återfångst av fisken utanför de brittiska öarna. Dessa fynd tyder på en spridning söderut från Nordnorge enligt Hans Schibli.

– Puckellaxen har inte tagit över helt i de norska älvarna men de utgör en påfrestning, berättar han.

Klimatförändringar kan ha att göra med puckellaxens utbredning i söder. Enligt Hans Schibli följer puckellaxen gärna med fiskar som påminner om de själva till olika vattensystem i Norge och i Sverige. Varför puckellaxen som hittades i Ätran redan var död tror han kan bero på det varma vädret.

– Det var upp emot 20 grader i Ätran vid det tillfället. Så det varma vattnet och minskad syrehalt som annars är gynnsamt för våra laxar kan ha gjort att puckellaxen inte klarade av det. Annars såg fisken frisk och intakt ut vid fyndtillfället, berättar han.

ANNONS

Fiskas puckellaxen upp uppmanar Länsstyrelsen att fisken ska avlivas och inte släpptas tillbaka i vattnet. De fynd som görs ska rapporteras in till Länsstyrelsen.

Så känner du igen puckellaxen:

Hanarna utvecklar en puckel under lekperioden. Men innan dess kan det vara svårt att skilja puckellaxen från atlantlaxen, eller ätranlaxen som den också kallas. Oftast har puckellaxen prickar på stjärtfenan. Den har en smalare stjärtspole och mindre fjäll än atlantlaxen samt en mer kluven stjärt. Huvudet på puckellaxen har ett annat utseende än atlantlaxen. Den tidigare kommunekologen Ingemar Alenäs beskriver fisken som att den har mer underbett så att munnen riktas lite uppåt. Tittar man i munhåla på fisken är den mörkare eller svartare än hos atlantlaxen.

ANNONS