Nytt system med matlådor har orsakat mer matsvinn

Alternativet med färdiga lunchlådor till gymnasieeleverna blev inte så populärt som förväntat. Under andra omgången av distansundervisning ser systemet annorlunda ut, vilket har orsakat mer matsvinn.

ANNONS
|

– Jag trodde att fler skulle utnyttja möjligheten med matlådorna, säger Mikael Svensson (S), ordförande för servicenämnden.

I november behövde skolmatsalsköken återigen ställa om till följd av ytterligare ett beslut om distansundervisning. I maj tidigare i år stod det klart att eleverna på Falkenbergs gymnasieskola erbjuds att hämta färdiga lunchlådor när de studerar hemifrån.

LÄS MER: Klart att elever på Falkenbergs gymnasieskola får hämta matlådor på andra skolor

Falkenbergs gymnasieskola har det näst största kommunala köket i Falkenberg och förser vanligtvis 1500 personer dagligen med mat. I våras var det runt tio procent av eleverna som valde att hämta mat och denna omgång beräknas det vara ungefär samma siffra. Men förutsättningarna är lite annorlunda.

ANNONS

– Matlådorna har fugerat bra och nu är vi vana, säger kocken Robert Herrström som tacksamt bytt ut disk mot att packa lådor. Men jag upplever mycket mer matsvinn nu. Det blir över när maten inte längre förbeställs.

Under förra distansundervisningsperioden fick gymnasieeleverna beställa sina matlådor via en e-tjänst dagen innan. Ett system som inte används idag.

– Man ska visa någon form av elevidentifikation. Nu kan egentligen vem som helst komma in och hämta, men det är långt från alla som gör det, säger Robert Herrström.

Maten är beräknad utifrån portionsstorlek och antal matlådor. Men under den andra omgången med distansundervisning har det blivit mer komplicerat. E-tjänstsystemet fungerade inte som det skulle och perioden innan jullovet var såpass kort att det beslutades om ett system utan förbokning.

– Vi vet att det inte är alla som får lagad mat hemma, säger Mikael Svensson. Vi valde att ta bort förbokningssystemet denna gången för att det helt enkelt skulle gå fortare att få igång processen.

I nuläget får eleverna hämta upp färdiga sallader – även det som provisorisk lösning för att snabba på processen.

– Skulle nedstängningen fortsätta hela våren blir det andra kylda matlådealternativ och förhoppningsvis ett bokningssystem, säger Mikael Svensson.

ANNONS

LÄS MER: Gymnasieelever som studerar hemifrån ska kunna hämta lunchlådor från skolorna

ANNONS