Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt stort strömavbrott i Falkenberg

Vid åttatiden på lördagskvällen gick strömmen återigen i stora delar av Falkenberg. Den här gången berodde det på överbelastade nätkablar. Först efter midnatt hade alla hushåll fått strömmen tillbaka.

Under natten till i torsdags drabbades Falkenberg av ett omfattande strömavbrott. Totalt var 5 600 kunder då utan ström och utöver hushållen drabbades bland andra Arla och Carlsberg.

På lördagskvällen var det dags igen - och nu rörde det sig om hela 9 000 nedsläckta hushåll runt om i stan. De flest fick enligt Falkenbergs energi strömmen tillbaka efter en kvart. Somliga fick dock vänta ända till 00.15.

– Det är ett kabelfel på Slätten–området som har utlöst strömavbrottet. Vi hade extra personal ute som jobbade med att lösa detta under kvällen, säger Falkenbergs energis elnätschef, Tommy Johansson.

Kabelfelet som orsakade helgens strömavbrott berodde enligt Johansson på att delar av elnätet överbelastades till följd av omkopplingar efter avbrottet tidigare i veckan.

– Vi hade ju ett större avbrott för några dagar sedan och då är ledningarna onormalt kopplade och då kan sådant här hända, säger han.

Med onormalt kopplade menar Tommy Johansson att Falkenbergs energi vid det förra avbrottet var tvungna att göra vissa omkopplingar för att kunderna skulle få strömmen tillbaka snabbt.

Läs också: Jarlö har inte varit med om något liknande

Det verkar dock onekligen som att nätet inte anpassades ordentligt för den nya belastningen.

– Det blir större belastning på kablarna när det är kopplat så här och det kommer att vara sårbart fram till att brytarfelet från i torsdags är åtgärdat, säger Tommy Johansson

När räknar ni med att det kommer att vara åtgärdat?

– Vi väntar på delar från en underleverantör men leveranstiderna är oklara. Så länge ska vi titta på om det går att jämna ut belastningen mer än vad vi redan har gjort.

Hur känns det med två strömavbrott på så här kort tid?

– Klart det är jobbigt när det inträffar sådant här. Det är inte optimalt.

Många upprörda falkenbergare har hört av sig till HN, bland annat med anledning av att det inte gick att komma fram på larmnumret, samt att det inte gick ut någon information till kunderna under lördagen.

– Informationen på hemsidan uppdateras manuellt och det vet jag att vi var dåliga på den här gången. Vi ska titta på om det går att få till en automatisk lösning. Vad gäller larmnumret så går det direkt till SOS och detta är något som jag får ta upp med dem.

En läsare skriver till HN att inte ens de senaste årens stormar påverkat elnätet på det här sättet.

– Det beror så klart på var man bor. Vårt nät drabbades även under stormarna men då rörde det sig främst om andra områden än de som påverkats nu, säger Tommy Johansson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här