Nytt försök med bostäderna centralt

Fastighetsägaren räknar inom kort med att gå in med en ny bygglovsansökan, vilket ska ge bostäder bakom Stortorgets galleria i Falkenberg och en påbyggnad av gallerian med två våningar.

ANNONS
|

Kvarteret Hjulet är en utdragen historia, i dag till en del ett ökenhål i form av tillfällig parkering bakom Systembolaget och Stortorgets galleria, mitt emot Falkhallen. Här har fastighetsägaren Hjulet Fastighets AB, en del av koncernen Västkuststugan, tänkt sig hundratalet nya lägenheter i flervåningshus. Men planerna har kantats av förvecklingar. Just nu är ett tidigare bygglov upphävt.

Vad händer?

– Jag kan inte lova att det sker nästa vecka, men i alla fall innan sommaren går vi in med en ny bygglovsansökan, säger Greger Larsson hos Hjulet Fastighets AB.

En fastighetsaffär inom kvarteret har också underlättat för det som detaljplanen ger utrymme för, att även bygga på Stortorgets galleria med ett par våningar.

ANNONS

– Ja, det är vår plan och så får vi se om det i de övre våningarna kanske blir en blandning av bostäder och lokaler, säger Greger Larsson.

Hjulet Fastighets AB, som alltså äger den just nu obebyggda marken bakom gallerian och Systembolaget, köpte vid årsskiftet även själva galleriabyggnaden av det danska företaget Norcap.

Danskarna var då till synes bankrutta, hade inte betalat räntor och amorteringar och låg i fejd med långivaren, SE-banken. Men i och med att Hjulet Fastighets AB köpte gallerian av danskarna, så kan man nu ta ett större samlat grepp och även bygga på gallerian.

– Och jag tror att vi är eniga med Julvihus, säger Greger Larsson.

Det sistnämnda är dock alltjämt en känslig fråga. Vid Stortorget är Julvihus ägare till den grannfastighet som rymmer Systembolaget och Arbetsförmedlingen, och som i det närmaste förefaller hopbyggd med gallerian.

Det var Julvihus som i förra vändan överklagade bygglovet, eftersom man kände sig trängd av byggplanerna. På baksidan av Systembolaget ska Julvihus nämligen garanteras en obebyggd markremsa, för att ge möjlighet till fortsatt lossning och lastning av varor till Systembolaget. Men kommunen har bidragit till oklarheterna genom att låta även denna markbit ingå i en markförsäljning till Hjulet Fastighets AB, även om man därifrån säger sig vilja lösa frågan med Julvihus. Dessutom anser Julvihus att nybygget kan äventyra den reglerade rätten för Julvihus hyresgäster att nyttja parkeringsdäcket.

ANNONS

– Ursäkta språket, vi vill inte jävlas för jävlandets egen skull. Men vi anser inte att de här frågorna är färdigdiskuterade, säger Jarl Nordström i Julvihus.

Underförstått att det är för tidigt att säga om även ett nytt bygglov kan fastna i ett överklagande.

FAKTA: Kvarteret Hjulet

Tanken är att kvarteret Hjulet ska bli en kombination av mer än 100 nya bostäder och affärs- och kontorsytor. Ännu oklart om bostäderna blir bostads- eller hyresrätter eller en kombination.

Stortorgets galleria ska dels byggas på med två våningar, dels utvidgas ut mot Holgersgatan, på baksidan av den fastighet som rymmer Systembolaget och Arbetsförmedlingen, och där bilda bottenvåning för en del av bostäderna. En livsmedelsbutik planeras i den utbyggda gallerian.

ANNONS