Nytt förslag på insatser till krögarna under pandemin

Tillsynsåterbäring och slopade avgifter. Majoriteten i kommunstyrelsen la under tisdagen fram förslag på ökade insatser för krögarna under pandemin.

ANNONS
|

Under veckans kommunstyrelsemöte lade Framtid Falkenberg fram förslag på ett biståndspaket till krögarna. Två föreslagna insatser ska ge plåster på såren i pandemin.

– Vi vill ha kvar allt i stan och att restaurangerna ska leva vidare. Framförallt är förslaget viktigt för de mindre företagen där detta kan göra stor skillnad, säger Lars Fagerström (L).

Socialförvaltningen har ansvar för tillsynen av alkoholservering och gör under året kontroller hos företagen. För detta tar kommunen ut en tillsynsavgift. Ett av förslagen som majoriteten S, L, KD och MP nu lägger fram handlar om att dessa avgifter ska slopas under 2021, och att krögarna ska få tillbaka de avgifter de betalat under 2020.

ANNONS

Ett förslag som även tagits upp av Per Johansson (C) i kommunstyrelsen.

– När Per tog upp det på mötet i december fick han svaret att detta redan var på gång. Vårt förslag är mer generöst och omfattande, säger Georgia Ferris (KD).

Det andra förslaget som majoriteten lägger fram är att uteserveringarna fortsatt ska vara avgiftsfria under 2021.

– När vi tog bort avgifterna i våras möjliggjorde det större uteserveringar med längre mellan borden, och gav mer pengar i fickan till krögarna. När fler kan öppna för servering ute blir staden mer levande och besökare kan känna sig trygga, säger Georgia Ferris.

Den sammanlagda kostnaden för dessa två insatser uppskattas vara 140 000 kronor.

Det låter som att det blir ganska lite för varje företag i slutändan. Räcker detta?

– Vi har redan gjort mycket annat sedan tidigare, och vi har haft en väldigt god dialog med krögarföreningen. Bland annat finns redan möjlighet till sänkta hyror och uppskov på fakturor, säger Per Svensson (S).

Förslaget väntar på beslut i socialnämndens arbetsutskott och kommunfullmäktige innan det träder kraft.

ANNONS