Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nytt efterlängtat konstgräs i Falkenberg

Snart ska det gå att göra mål på Kristineslätts konstgräsplaner igen. Arbetet med omläggning är i full gång och är ett välkommet projekt för de lokala fotbollsklubbarna.

– Gräset som vi byter nu är tio eller elva år och det är ungefär den intervallen man behöver för en konstgräsplan. Då är den slut för fotboll och därför byter vi både på sjumannaplanen och elvamannaplanen, förklarar kommunens fritidschef Christian Fager.

Arbetet beräknas ta fem veckor och ska vara klart i mitten av maj till en kostnad av 5,1 miljoner.

– Förhoppningsvis ska det hålla i tio år till. Det har skett väldigt mycket i utvecklingen av konstgräs. Man gör det på ett helt annat sätt än för tio år sedan.

– Jag var i kontakt med Sundsvall för någon månad sedan. De har konstgräs på sin huvudarena och brukar byta efter fem år. Nu har de kunnat använda den i sju år. Utvecklingen går framåt, menar Christian Fager.

Hoppas på fler planer

Det nya konstgräset är efterlängtat av de lokala fotbollsklubbarna.

– Planen var utsliten och har näst intill varit en stor skaderisk. Därför har vår A-trupp varit ute och tränat i Vinberg de senaste tre säsongerna, säger Falkenbergs FF:s sportchef Håkan Nilsson.

– Men det handlar inte enbart om FFF:s A-trupp. Konstgräsplanen på Kristineslätt är gigantiskt överbelastad. Det finns ingen möjlighet att träna utomhus för barn och ungdomar under 15 år när naturgrässäsongen är över från första oktober till en bit in i april. Då pratar jag inte bara för FFF utan för kommunens alla klubbar, exklusive Vinberg och Ullared som har egna konstgräsplaner, fortsätter Nilsson.

LÄS MER: Falkenbergs FF ratar Kristineslätt

Återanvänds delvis

Christian Fager är medveten om att föreningslivet efterlyser fler konstgräsplaner.

– Absolut. Men konstgräset är i första hand för seniorverksamheten och det ligger inte i budgeten med fler planer just nu.

Däremot tittar förvaltningen på möjligheten att kunna återanvända delar av det gamla konstgräset på skolgårdar där det finns stenmjölsplaner. Det har man tidigare gjort med gott resultat på Fajans och i Vinberg.

– Det har blivit mycket mer spontanverksamhet. Att barn och unga samlas och spelar där spontant.

Olika krav

Nu kan det blir aktuellt med återanvänt konstgräs även för skolorna Schubergstorp, Hjortsberg och Långås.

– Men den organiserade verksamheten i föreningarna kräver lite mer med fasta mått, belysning och kanske lite annat. Vi vet att efterfrågan finns. Politikerna är inne i en ny budgetrunda nu och vi får se om vi får i uppdrag att räkna på fler planer med konstgräs, konstaterar Christian Fager.

LÄS MER: Mardrömsunderlag när Falkenberg åker till Stockholm

LÄS MER: Patrik Lundgren minns Falkenbergs första konstgräsplan

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här