Hoppande Delfin utanför Glommen.
Hoppande Delfin utanför Glommen.

Nytt delfinmöte utanför Glommen

Makrillfisket fick en oväntad avslutning för Bo Lindström. En delfin lekte utmed båten och hoppade fyra-fem meter upp i luften.

ANNONS
|

Bo Lindström bor själv i Stockholm men hans sambo har släkt i Glommen. De var på beök över helgen ochåkteut med sambons systerson Fredrik Johansson för att fiska makrill i lördags. Makrillfisket var inte strålande, de lyckads fånga 24 stycken. Men på väg tillbaka såg de något röra sig i vattenytan en bit bort.

– Vi trodde först att det var en tumlare och saktade ner farten på motorbåten, säger Bo Lindström.

När de kom närmare såg det att det var en delfin. Släktingarna från Glommen hade aldrig varit med om något liknande tidigare. När de ökade farten och kom upp i ungefär tio knop började delfinen leka och hoppa vid sidan av båten. Bo Lindström uppskattar höjden på hoppen till fyra-fem meter.

ANNONS

– Jag har sett delfiner förut under en turistgrej i Indien. Då såg vi delfinflockar men bara ryggfenan på dem.

Det här delfinmötet är inte det första HN har rapporterat om på senaste tiden.

Enligt Svante Lysén vid Göteborgs Naturhistoriska museum blir det allt vanligare med delfiner vid vår svenska kust.

– Vad det beror på är svårt att säga om det är klimatet eller att de blir fler. Antalet delfinobservationer har ökat de senaste tio åren. Det är fyra-fem arter det rör sig om, säger Svante Lysén.

Delfinen som Bo Lindström fångade på bild är en sadeldelfin. Arten brukar synas några gånger per år i våra vatten.

Två delfiner av arten Öresvin har tidigare i år uppehållit sig i Östersjön och sedan rört sig ner mot tyska bukten. På sidan valar.se finns delfinobservationer dokumenterade.

ANNONS