Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tullbroskolan är den troligaste placeringen för den framtida grundsärskolan. Bild: Ola Folkesson/arkiv

Nytt beslut väntas om särskolan

Denna onsdag kommer tidigare flyttbeslut för grundsärskolan att rivas upp. Särskolan lär istället bli kvar i stan.

Här är det en oväntad majoritet med Miljöpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som medför att barn- och utbildningsnämnden väntas riva upp tidigare beslut om att flytta grundsärskolan till Söderskolan i Heberg.
– Vad vi nu föreslår är att ett centrumnära läge för grundsärskolan ska utredas närmare. Där är Tullbroskolan det intressantaste alternativet, säger Katja Geertinger, miljöpartist i barn- och utbildningsnämnden.
Det förslaget är gemensamt för Miljöpartiet och Liberalerna och går dessutom hand i hand med vad oppositionen driver.

Protesterna från bland annat föräldrar och FUB har varit kraftfulla mot att flytta grundsärskolan till Heberg från nuvarande läge på Hjortsbergsskolan och Tullbroskolan. Att lägga särskolan i Heberg vore ett nederlag, menar de protesterande, framförallt eftersom särskolans elever drar och ska dra pedagogisk nytta av att ligga nära stan och det vardagliga livet där.

Ett problem är dock grundskolans trångboddhet på Hjortsbergsskolan, som skulle ha lättat med särskolans flytt.
– Men den kan man lösa genom paviljonger eller om man kan hyra in sig i närliggande lokaler till dess att hela grundsärskolan kan flytta till förslagsvis en ombyggd Tullbroskolan, säger Katja Geertinger.