Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Claës-L Ljung var aktiv inom politiken i Falkenberg från 2006 till 2018 för Moderaterna. Nu går han in som ledamot i socialnämnden för SD. Tex Olausson (med blodhunden Nalle på bilden) var tidigare aktiv inom Aktiv politik. Nu blir han ny ledamot i barn- och utbildningsnämnden för SD.

Nygamla ansikten i SD-politiken

En före detta moderat och en före detta representant för Aktiv politik tar plats i de största nämnderna när Sverigedemokraterna möblerar om.

Vid höstens första fullmäktigemöte visade det sig att fyra Sverigedemokrater lämnat sina uppdrag. Nu presenterar Sara-Lena Bjälkö, ordförande för Sverigedemokraterna i Falkenberg, nya namn på de berörda posterna.

Fullmäktigeledamöterna Christer Hedin och Daniel Bäckman har lämnat sina platser. De ersätts av Josefin Hedin och Roger Valestam. Ersättare blir Christer Jarlow och Tim Hedin. Men eftersom han tidigare lämnat sin plats i barn- och utbildningsnämnden räknar Sara-Lena Bjälkö med att Länsstyrelsen, som utser ordinarie ledamöter samt ersättare utifrån det senaste valresultatet, inom kort presenterar ett nytt namn.

Tar plats i näst största nämnden

Jesper Kock (SD) har lämnat sin plats i socialnämnden. Han ersätts av ett rutinerat namn, Claës-L Ljung. Han annonserade i augusti att han tagit steget över till Sverigedemokraterna efter att i många år haft tunga poster hos moderaterna, bland annat som kommunråd på deltid. Nu tar han plats i den näst största nämnden.

– Vi tänker att det är ett bra val med tanke på hans stora erfarenhet som vi vill ta tillvara, säger Sara-Lena Bälkö.

Claës-L Ljung var aktiv inom politiken i Falkenberg från 2006 till 2018. Förutom att han under en mandatperiod var kommunråd på deltid har han även varit ordförande i tekniska- och bygglovsnämnden, under perioder.

Efter förra valet lämnade han alla uppdrag, men för några månader sedan kände Ljung att han ville vara med i ett parti. Moderaterna var uteslutna.

– De sitter där som lama ankor, säger Claës-L Ljung.

Nu tar han plats i socialförvaltningen för Sverigedemokraterna.

– Det känns naturligtvis hedervärt att bli anförtrodd ett sådant uppdrag. Det gäller dessutom frågor som som jag följde nära under mina år som kommunråd. Min uppfattning är att det finns idéer som borde testas, förklarar Claës-L Ljung.

Från Aktiv politik till SD

Tex Olausson, en 62-årig busschaufför blir SD:s nya namn i barn- och utbildningsnämnden. Han har ett förflutet i Aktiv politik, ett lokalt parti som åkte ur fullmäktige 2010. Sedan något år tillbaka är Tex Olausson medlem i Sverigedemokraterna.

– Man vill ju vara med och påverka när man märker att något går åt fel håll. Det är bättre än att sitta hemma och gnälla, förklarar Tex Olausson.

Nu blir han ny ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

– Det ser jag fram emot, men jag vet inte riktigt hur agendan ser ut. Jag får lära mig efter hand.

Läs mer: SD-politiker i Falkenberg lämnar sina uppdrag

Läs mer: Claës-L Ljung sticker fortfarande ut hakan

Läs mer: Claës-L Ljung blir Sverigedemokrat

Läs mer: ”Det blev ett rävspel som jag inte är nöjd med”

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här