Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Nya visioner för stadskärnan

En gemensam målbild för Falkenbergs centrum är syftet med nästa steg i utvecklingsarbetet. Nu går startskottet.

Butiksägare, hembygdsmuseum, fastighetsägare och representanter från kommunen samlades vid två sittningar under onsdagen för att starta samarbetet om en samlad vision för den framtida stadskärnan. 
Hur ska stråk och platser profileras? Var ska shopping och restauranger finnas? Vilka funktioner ska finnas och hur ska innerstaden se ut? Och inte minst, vilka känslor ska ett besök i centrum ge?

Vid två tillfällen under februari och mars ska deltagarna diskutera detta och mycket mer. Gemensamma målbilder ska tas fram, möjligheter för genomförande diskuteras och åtgärder prioriteras.
Till sin hjälp har de det underlag som marknadsanalytikern Lisa Lagerén tagit fram och som HN presenterade i går. I korthet är hennes slutsatser att koncentrera nya etableringar till Nygatan, Stortorget och kanske delar av Storgatan. I stället för att göra nya handelsområden i centrum rekommenderar hon att befintliga områden förbättras. 

Anna Liljenby, expert på stadsutveckling och i tio år centrumledare i Borås, berättade om hur Borås fått stadens drömmar om stadskärnan att gå i uppfyllelse. Där valde en projektgrupp motsvarande Falkenbergs ut vilka platser som skulle ingå i projektet. På ungefär fyra år gick projektet från vision via genomförande till uppföljning, även om flera punkter återstår att beta av. Där gick även så vilda visioner som tak över ett torg att förverkliga, trots att det kändes omöjligt när det skrevs in i visionen.
 - Stadsutveckling är allas ansvar. Vi säger att Borås inte är bättre än det sämsta skyltfönstret. Alla kan göra något, se över just skyltfönster, markiser och fasader, sa Anna Liljenby.

Projektledare Henrik Olsson håller med. 
 - Fastighetsägare behöver inte vänta på kommunen och tvärtom. Alla kan bjuda upp till dans!
Anna Liljenbys tips är övertydliga handlingsplaner som förmedlar både känslan och bilden av målet så att alla hänger med på hur tankarna går. 

Innerstadsföreningen är en av arrangörerna och ordförande Henrik Forssell ingår i projektgruppen. Han säger att utvecklingsarbetet redan har påbörjats och är en ständigt pågående process.
 - Det är inspirerande att tillsammans kunna samla kraft i att kunna utveckla Falkenberg framåt i rätt riktning. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här