Den gamla toalettbyggnaden vid Röda korset på Skrea strand sjunger på sista versen. Snart ska den rivas och ersättas med en ny, berättar Kenny Störsjö, byggprojektledare på samhällsbyggnadsavdelningen.
Den gamla toalettbyggnaden vid Röda korset på Skrea strand sjunger på sista versen. Snart ska den rivas och ersättas med en ny, berättar Kenny Störsjö, byggprojektledare på samhällsbyggnadsavdelningen.

Nya toaletter för 10 miljoner

Falkenbergsborna kan se fram emot fräschare och modernare offentliga toaletter i framtiden.

ANNONS
|

Under de kommande åren ska kommunen investera nästan 10 miljoner kronor i nya offentliga toaletter. Ungefär hälften av den summan spenderas redan innan sommaren.

Fram till sommaren 2017 ska fem av kommunens offentliga toaletter rivas och ersättas med nya.

– Det beror det på att de är gamla, slitna och inte tillgänglighetsanpassade efter dagens krav, säger Kenny Störsjö, byggprojektledare på samhällsbyggnadsavdelningen.

Det handlar om två av toalettbyggnaderna vid Skrea strand, en i Långasand och två i Ugglarp. Enligt Kenny Störsjö kommer nybyggena vid Skrea strand att bli relativt stora anläggningar med vardera tre vanliga toalettbås och ett handikappanpassat. Resten är lite mindre med en vanlig och en handikappanpassad toalett.

ANNONS

Det här arbetet var egentligen planerat att starta 2015-2016, men har dragit ut på tiden.

Upphandlingen vanns av SK Bygg och notan för kommunen hamnar på 4,75 miljoner kronor. Det innebär en genomsnittskostnad på närmare 1 miljon kronor per toalettbyggnad.

Men detta är bara drygt hälften av de pengar kommunen planerar att spendera på toaletter under de kommande åren.

I tekniska nämndens investeringsbudget ligger den sammanlagda projektsumman för offentliga toaletter de kommande fem åren på nästan 10 miljoner kronor.

– Det här är egentligen ingenting nytt, utan ett projekt som pågått i många år. Ungefär vartannat år byggs det nya toaletter på lämpliga ställen. Man kan tycka att budgeten är relativt hög men de är dyra de där grejerna, säger Christer Norrman (M), ordförande för tekniska nämnden.

Tidigare har kommunen satsat på att öka antalet offentliga toaletter. Men enligt Kenny Störsjö ligger fokus sedan 2009 på att byta ut omoderna anläggningar mot nya som lever upp till nutida krav på tillgänglighet, till exempel för personer med funktionsnedsättningar.

Samtliga berörda toaletter ligger längs kusten eller i centrala Falkenberg.

Christer Norrman tycker dock att kommunen borde se över behovet av offentliga toaletter även i inlandet.

– Som Ullaredsbo kan jag till exempel tycka att man gjorde en miss när man byggde om nya busstorget där för flera miljoner utan att det blev någon toalettbyggnad, säger han.

ANNONS

Tekniska nämndens vice ordförande Jan Dickens (S) hade gärna sett att fler av de offentliga toaletterna var öppna året om. I dag låser nämligen kommunen många av dem den sista september.

– Vid Skrea strand finns sex toaletter och samtliga är låsta nu. Det går mycket folk där vintertid också, så åtminstone två eller tre borde hållas öppna. Visserligen finns det en toalett på hotellet som faktiskt är kommunens men det vet de flesta inte om, säger han.

FAKTA: Nya toaletter

Projektet med att byta ut gamla toalettbyggnader mot nya har pågått sedan 2009.

Hittills har tre anläggningar på Klittervägen, två i Olofsbo, en på Vallarna, en i Ringsegård, en i Rosendal och den vid gamla järnvägsstationen bytts ut.

Fram till sommaren 2017 ska ytterligare fem vara utbytta: den vid Röda korsetstugan på Skrea strand, den vid Netas, två i Ugglarp och en i Långasand.

Inom en snar framtid ska kommunen även bygga en modern toalettanläggning på Bacchusområdet.

ANNONS