Nu finns en vision för hur Sloalyckan ska förändras på många års sikt
Nu finns en vision för hur Sloalyckan ska förändras på många års sikt Bild: Håkan Johansson

Nya planer för Sloalyckans framtid

Sloalyckan ska få en ansiktslyftning. Fler boendeformer, nya gång- och cykelbanor, ökad trygghet och fler besökare i området är målet.

ANNONS
|

”Sloalyckan ska vara en integrerad del av Falkenberg med en dynamisk och attraktiv identitet som präglas av mångfald, välmående, utveckling och hållbarhet!” Så lyder kommunens vision för området. Den fastställdes nyligen och ska vara en vägledning i det planprogram som ska tas fram för Sloalyckan och intilliggande fastigheter.

Arbetet med detaljplan för Sloalyckan startade för fyra år sedan, men snabbt insåg samhällsbyggnadsavdelningens personal att området inte borde begränsas till Sloalyckan. Även kvarteren Sadeln och Skon som består av villabebyggelse till största delen, borde ingå i planen. Därmed växte området och därför väljer man nu att börja med ett planprogram som ska dra fram de stora dragen för området för att sedan fortsätta på detaljplanenivå.

ANNONS

Georgia Ferris (KD) sitter i kommunstyrelsen och har varit med om att ta beslutet om visionen för bland annat Sloalyckan. Hon vill att området ska ha större variation boendeformer. Grönområdena bör kopplas ihop och området ska knytas ihop med stan och blir mer tilltalande. Men i första hand handlar det om att skapa en tryggare miljö.

– Det är främst vid garagen som det finns problem. Där döljer sig mycket och skapar otrygghet. Om garagen försvinner kan man komplettera området med nya bostäder, säger Georgia Ferris.

Ett av målen med visionen är att skapa en blandning av boendeformer.

Vi vill att man ska kunna göra boendekarriär i det egna bostadsområdet. Om man trivs där man bor ska man inte behöva flytta för att man vill köpa en bostadsrätt, säger Gerogira Ferris.

Hon och politikerna i kommunstyrelsen är eniga om visionens mål. De vill att olika verksamheter ska finnas i området, till exempel en familjecentral.

– Vi vill få mer liv och rörelse, inte bara för dem som bor där. Och vi vill ha fler naturliga stråk för människor att röra sig i, säger Georgia Ferris.

Sloalyckan som byggdes i början på 1960-talet består av 180 lägenheter. I den antagna visionen är målen för bebyggelsen en ökad inflyttning, blandning av olika bostäder och boendeformer, renovering av den befintliga bebyggelsen och när det byggs nytt ska den nya bebyggelsen harmoniera med den befintliga.

ANNONS

Läs mer här: ”Nya” Sloalyckan är klart

Läs mer här: Nya bostäder på Sloalyckan

ANNONS