Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nya nedskärningar slår mot stadshuset

Falkenbergs kommun budgeterar för ett nollresultat nästa år. Men det egentliga resultatet är minus 14 miljoner kronor. S-styret tvingas använda pengar från kommunens reservfond för att uppnå kravet om en ekonomi i balans. Nu väntar nedskärningar, främst inom administration.

– Jag har aldrig varit med om något liknande utgångsläge som den här gången, säger Lars Fagerström (L), som har lång erfarenhet av kommunpolitiken.

När Framtiden Falkenberg, en konstellation bestående av S, L, KD och MP, startade budgetprocessen var det redan minus 20 miljoner i prognosen.

Efter ytterligare en prognos från SKR (Sveriges kommuner och regioner) där coronapandemins effekter var inräknade var det hastigt och olustigt 50 miljoner kronor minus.

För god ekonomiskt hushållning ska Falkenbergs kommun ligga på plus 50 miljoner, vilket innebar en differens på 100 miljoner.

– Trots ett svårt läge har vi haft väldigt bra och konstruktiva diskussioner. Vi har ett förslag framme och det har varit en tuff budgetprocess, konstaterar Per Svensson (S), kommunstyrelsen ordförande.

Falkenberg har en reservfond där det lagts undan totalt drygt 200 miljoner kronor under alla de goda år då kommunen gjort överskott. Där tvingas kommunen nu ta pengar för att täcka underskott.

Men på sikt, under 2022 och 2023, ska det bli ett positivt resultat.

– Det är därför som vi väljer att inte höja skatten, säger Per Svensson.

Det som skiljer den här budgeten med den som Framtid Falkenberg lade fram i höstas är ett extra besparingspaket på en halv procent, det vill säga 12-13 miljoner.

– Det ska rikta sig mot framförallt administration, utredning och förvaltning. den typen av tjänster som förvaltningar gör mot politiken och styrningen, säger Per Svensson, väl medveten om att det kommer bli en tuff resa att ta sig igenom.

– Vi har sagt från början att vi vill att kommunen ska bli mer effektiv. Då är det på byråkratin och administrationen som vi ska titta. Det är den som invånarna inte uppskattar så mycket, det är i alla fall min bild.

– Det som uppskattas är lärarna, undersköterskorna och fritidsledarna och så vidare som möter oss i vardagen.

Georgia Ferris (KD) poängterar att nya nedskärningar kommer få en inverkan på kommunens service.

– Invånarna kommer inte kunna förvänta sig samma standard som vi haft lyxen att ha tidigare. Det kommer blir en ambitionssänkning på flera områden. Vi har helt enkelt inte pengarna, säger hon.

Budgetförslaget är förankrat med Vänsterpartiet och därmed finns det stöd i fullmäktige.

Nämnderna kommer även fortsättningsvis att kompenseras för volymökningar, löneökningar och kapitalkostnader. Bara budgeterade löneökningar för 2021 uppgår till 31,6 miljoner. I höst ska varje nämnd ta sina internbudgetar efter nu fastställda ramar.

Höjningar för politikernas arvoden och uppräkningar för partistöd har tagits bort.

– Det är en lyx som vi inte har råd med, menar Markus Jöngren (MP).

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här