Landshövdingen Brittis Benzler tar en promenad igenom Falkenberg tillsammans med Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande och länsrådet Jörgen Peters.
Landshövdingen Brittis Benzler tar en promenad igenom Falkenberg tillsammans med Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande och länsrådet Jörgen Peters. Bild: Fredrik Wirbing

Nya landshövdingen bekantade sig med Falkenberg

Från regionråd på Gotland till landshövding i Halland. Nu bekantar sig Brittis Benzler med städerna i Halland och under onsdagen besökte hon Falkenberg.

ANNONS
|

I ett lagom högt jobbtempo går Brittis Benzler igenom stan med Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, och länsrådet Jörgen Peters efter en förmiddag på kommunens näringslivsavdelning i gamla Lantmännens lokaler vid Ätran.

De är på väg till en väntande lunch på Stadsterrassen.

– Jag visste inte väldigt mycket om Falkenberg sen tidigare mer än att vi turistade här hösten 2018. Då promenerade vi i stadskärnan och tittade på bron.

Brittis Benzler, landshövding i Halland.
Brittis Benzler, landshövding i Halland. Bild: Fredrik Wirbing

Landshövdingen imponerad av Halland

Men efter 20 år som gruppledare för Vänsterpartiet i regionfullmäktige på Gotland visste Brittis Benzler att att det går bra för Halland fast det inte är en storstadsregion.

ANNONS

– Det har vi spanat på, att Halland är en plats där människor vill bo, vilket också till stor del styr inflyttningen. Länge var det mer att var finns jobben och dit kom människorna.

– Men många lyfter fram Halland som ett exempel och säger att det sambandet inte stämmer riktigt. De platser växer där människor vill bo och då kommer jobben dit istället.

Gillar nya Argus

För några veckor sen slank hon in på nya Argus när hon bara skulle in på turistbyrån.

– Det var fantastiskt och jag kunde inte låta bli att gå runt och titta och wow. Det är bra och ett sätt att bygga framtidstro.

– Att bygga framtidstro hos unga är att visa dem att Falkenberg är en kommun som verkar tro på framtiden. Utbildning är något man kan välja att göra flera gånger i livet, det är inte ett engångsval som man gör i årskurs 9.

Halland ligger bättre till än riket, det är fler här som fullföljer gymnasiet men det är fortfarande alldeles för få både i Halland och i Falkenberg, enligt Brittis Benzler, som knappt hinner avsluta meningen förrän Per Svensson (S) bryter in med ett ”absolut”.

Lättare med växande befolkning

Alla kommuner och regioner i Sverige har ekonomiska utmaningar. Region Halland ska till exempel spara 300 miljoner på tre år och har lagt ner dagkirurgin i Falkenberg.

ANNONS

– Jag tror att ekonomiska utmaningar är lättare att hantera i en region med en växande befolkning jämfört med de regioner som krymper, säger Brittis Benzler, som inte vill lämna synpunkter på om regionalskatten behöver höjas på nytt.

– Min bild är att det statliga stödet i år till följd av coronapandemin även kommer att behövas nästa år.

Under torsdagen kommer Brittis Benzler att besöka Varberg.

ANNONS