Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya idéer för inner- staden

Vad får man om man för samman datahackare med centrumutvecklare och stadsplanerare? Jo, tekniska lösningar till hur stadskärnan kan utvecklas.

I helgen har Henrik Olsson, utvecklingsledare i Falkenbergs kommun, deltagit i forskningsprojektet ”Smarta städer: Innovativ eGovernance”.

– Det handlar om hur vi kan använda ny teknik för att skapa mer transparens och öka engagemanget i den stadsmiljö man lever och verkar i, säger Henrik Olsson.

Redan i dag tittar Centrumgruppen på helt nya, tekniska lösningar för att mäta hur många personer som passerar en gata vid exempelvis ett evenemang eller en vanlig januaridag.

Under helgen tog deltagarna i forskningsprojektet fram en prototyp för en pekskärm som ska fungera som ett interaktivt klotterplank. Där ska medborgare kunna skriva in idéer om evenemang eller rapportera om trasig belysning och då också kunna se om fler gjort samma sak.

En annan idé är att geotagga områden.

– Vi bor, jobbar och besöker olika platser. Genom att ringa in ett område kan man få nyheter om en ny väg som ska dras eller om en ny grönsaksbutik ska öppna och så vidare, säger Henrik Olsson.

Allting är ännu på idéstadiet, men politiker och tjänstemän har visat intresse för arbetet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här