De ändrade reglerna för biogas berör större, enskilda jordbruk mer än exempelvis biogasanläggningen Gödastorp som är helt inriktad på fordonsbränsle. BILD: Lisa Brunzell
De ändrade reglerna för biogas berör större, enskilda jordbruk mer än exempelvis biogasanläggningen Gödastorp som är helt inriktad på fordonsbränsle. BILD: Lisa Brunzell

Nya gränser främjar biogas på landsbygden

Regeringen har antagit en ny miljöprövningsförordning som innebär att gränsen för när en biogasanläggning blir tillståndspliktig har höjts.

ANNONS
|

En biogasanläggning är nu tillståndspliktign är den producerar mer än 3 000 MWh biogas per år. Tidigare var gränsen 150 000 Nm3 ”gasformigt bränsle”som motsvarar cirka 900 MWh.

– Detta har vi väntat länge på, även om vi kan tycka gränsen kunde höjas ännu mer, säger Sara Bergström Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon är rådgivare på Hushållningssällskapet Halland och menar att detta är ett steg i rätt riktning för att främja och öka den gårdsbaserade produktionen av biogas.

Frågan är om det här beslutet har någon betydelse för biogasanläggningen i Gödastorp utanför Falkenberg.

– Nej, det betyder nog ingenting för oss. Det här är frågan om en förenkling för enskilda större jordbruk som vill ha en egen anläggning. Då rör det sig om små anläggningar för el- och värmeproduktion till den egna gården. Vår försäljning är till hundra procent inriktad på fordonsbränsle och det är en annan marknad, förklarar vd Nils Funke på Falkenbergs Biogas.

ANNONS

Anläggningen kan producera uppåt 37 GWh biogas per år och ägs av Eon, Falkenbergs kommun och Gekås. Produktionen startades 2009 men man brottades de tre första åren med inkörningsproblem och aktieägarna fick skjuta till fem miljoner. Sedan har det vänts till positiva siffror.

– Vi har fortsatt bra resultat och prognosen för 2016 ser väldigt bra ut, säger Nils Funke.

HN berättade för ett och ett halvt år sedan om planer på att använda sjöpung som biomassa. Sjöpungar växer naturligt i salta vatten och har en stor förmåga att bygga upp biomassa.

Tanken är att odla det som komplement till den avfallsbaserade produktionen och provodlingar har gjorts i Bohuslän.

Har ni testat att använda sjöpung i Gödastorp?

– Ja, i väldigt små volymer. Men några storsatsningar på detta är inte aktuellt i nuläget. Vi har tagit in ett antal ton och sett att det går att köra i anläggningen.

ANNONS