Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anja Sönnerstedt Arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Falkenbergs kommun.  Bild: Fredrik Wirbing
Anja Sönnerstedt Arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Falkenbergs kommun. Bild: Fredrik Wirbing

Nya fall av coronasmitta bland vårdpersonal

Fem anställda inom vård och omsorg, samt två vårdtagare har under veckan testat positivt för covid-19 i Falkenbergs kommun. – Att vi har fler smittade inom personalen kan tyda på en ökad samhällsspridning, säger Anja Sönnerstedt Arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Mellan 22–29 maj gjorde Falkenbergs kommun totalt 39 tester av anställda och patienter med symtom som kunde kopplas till coronaviruset.

Nio av de testade var vårdtagare inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Två av dem testades positivt för coronaviruset.

– Ett resultat fick vi i torsdags och ett förra helgen. Ena personen är i riskgruppen äldre och den andra personen är yngre. Vi vet inte riktigt hur de här två patienterna har blivit smittade. Det har inte gått att kartlägga orsaken, säger Anja Sönnerstedt Arvidson.

På Hertings gård har kommunen startat upp en mottagning för coronatester av vård- och omsorgspersonal. Där testas både anställda inom kommunal- och privatverksamhet.

LÄS MER: Här testas kommunens personal för coronaviruset

Senaste veckan har 30 personer testats och fem av dem var smittade med coronaviruset.

– Fem av 30, det var lite högre än tidigare. Men vi har också testat fler senaste veckan. Jag tycker att det här möjligtvis tyder på en ökad samhällsspridning, säger Anja Sönnerstedt Arvidson.

Hon berättar att kommunen infört förstärkt skydd med visir för omsorgspersonal.

– Vi hoppas att det kan stärka skyddet om det nu går runt någon som är smittsam utan symtom.

Personalen som har testats i veckan har haft symtom och varit sjukskrivna, enligt Anja Sönnerstedt Arvidson.

– Jag har glad att vi får tag på de här personerna och kan ta dem ur tjänst, så att de inte går tillbaka och jobbar. Vi måste fånga upp vårdpersonal som är smittade så att vi kan skydda våra äldre.

– För att minska smittspridningen så är det viktigt att den här provtagningen görs bland personal inom vård- och omsorg.

Region Halland kommer inom kort öppna upp mottagningar i Varberg och Halmstad där deras personal ska kunna testas först och främst.

– Kommunen har också blivit lovad att få provta sin personal där så småningom. Om ett par veckor har vi därmed möjlighet till att provta fler, säger Anja Sönnerstedt Arvidson, som efter samtal från chefer prioriterar vilka som ska provtas.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här