Visir ska användas som standard av äldreomsorgens personal, när de är nära brukarna.
Visir ska användas som standard av äldreomsorgens personal, när de är nära brukarna. Bild: Johan Nilsson/TT

Nya bud: Personalen i äldreomsorgen ska använda visir vid nära omvårdnad

Personalen inom äldreomsorgen i Falkenberg ska ha som rutin att använda visir när de arbetar nära äldre personer. ”Vi hoppas att vi har allt på plats i början på nästa vecka”, säger Anja Sönnerstedt Arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

ANNONS
|

Coronaviruset sätter nu fler nya rutiner i äldreomsorgen i Falkenberg. Visir ska användas vid alla nära kontakter med brukarna.

”Men det är viktigt att komma ihåg att visiret bara är en extra skyddsåtgärd, ett komplement för att öka skyddet för de äldre. Den viktigaste åtgärden för att hindra smittspridning är fortfarande att personalen följer de basala hygienrutinerna. Och man ska såklart även fortsättningsvis stanna hemma vid minsta förkylningssymtom”, säger Anja Sönnerstedt Arvidson i ett pressmeddelande.

Effekten är omdiskuterad

Folkhälsomyndigheten nämnde visir i sina rekommendationer den 7 maj. Man sa att det vetenskapliga kunskapsunderlaget om vilket skydd visiren ger var mycket begränsat, men att det verkade finnas ”ett visst stöd för att munskydd eller visir kan ha en viss skyddande effekt” och att det gäller ”när dessa används som ett sista tillägg utöver övriga och grundläggande åtgärder som har väldokumenterat god effekt för att hindra smittspridning”.

ANNONS

Region Halland rekommenderar

Region Hallands budskap till kommunerna efter det blev att personal, i situationer då de inte kan hålla avstånd till vårdtagaren, kan ”använda munskydd eller visir som ett extra skydd för vårdtagaren. I Halland rekommenderar smittskydd och vårdhygien att man i dessa situationer använder visir. Visir ger ett gott skydd och kan rengöras och användas flera gånger, vilket gör att denna typ av skydd kan räcka för alla.”

Det är dessa rekommendationer som Falkenbergs kommun nu tar stöd i.

Charlotte Tavelin, kommunikationsstrateg på Region Halland, säger att de olika kommunerna i Halland kommit olika långt i att tillämpa de nya riktlinjerna.

ANNONS